Rokovania s Maďarskom doteraz neviedli k implementácii rozsudku o VDG

Doterajšie rokovania vládnych delegácií Slovenskej republiky a Maďarska neviedli k dohode o implementácii rozsudku Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu. Vyplýva to z Návrhu správy rezortu dopravy o stave rokovaní s Maďarskom o implementácii Rozsudku MSD vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros (VDG), ktorú dnes schválila vláda SR.
„Strany sa nedohodli ani na odpovediach na spoločne definované technické otázky sformulované počas rokovaní, kde sa potvrdilo, že maďarská strana na základe svojho uznesenia vlády z roku 2004 nepostaví vodné dielo Nagymaros, ani žiadny iný dolný stupeň Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros,“ spresnilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.
„Z toho vyplýva, že Maďarsko nesplní platnú zmluvu medzi Československou socialistickou republikou a Maďarskou ľudovou republikou o výstavbe a prevádzke Sústavy vodných diel Gabčíkovo -Nagymaros zo 16. septembra 1977, nezrealizuje jej prislúchajúcu časť spoločného zmluvného projektu, nenaplní ciele zmluvy z roku 1977 a ani nenaplní jej prislúchajúce investície,“ konštatuje sa vo vládnom materiáli.
SR má podľa správy MDVRR vzhľadom na uvedené skutočnosti aj naďalej snahu naplniť rozsudok z Haagu, ako aj zmluvu z roku 1977. „Neplnením rozsudku nedošlo k uspokojeniu nárokov ani jednej zo strán, preto sa dajú v budúcnosti predpokladať nové požiadavky a z toho prameniace nové spory. Rovnako je záväzkom SR striktne dodržiavať Dohodu medzi vládou SR a Maďarska o niektorých dočasných technických opatreniach a prietokoch do Dunaja a Mošonského ramena Dunaja z roku 1995 a eliminovať možné budúce spory. Delegácia vlády SR bude postupovať v zmysle mandátov daných predchádzajúcimi uzneseniami vlády SR,“ dodal rezort dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy