Na cezhraničnú spoluprácu medzi SR a Rakúskom pôjde 89,3 milióna eur

Najmenej spomedzi štyroch programov cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a susednými krajinami dostane v novom období čerpania eurofondov 2014 až 2020 program spolupráce s Rakúskom. Rozpočet vo výške takmer 89,3 milióna eur vyčísľuje jeho návrh, ktorý na svojom dnešnom zasadnutí odobrila vláda.
Cieľom programu je riešiť spoločné výzvy identifikované v pohraničných regiónoch, a to v oblastiach dopravy, životného prostredia, výskumu a inovácií, vzdelávania a budovania inštitucionálnych kapacít.
„Potreby regiónov súvisia najmä s dosiahnutím lepšej spolupráce medzi inštitúciami, zlepšením kvality politík a poskytnutím riešení prostredníctvom konkrétnych investícií a pilotných opatrení. Investície na podporu cezhraničnej spolupráce sa prejavia v kvalite života, vo fungovaní verejných a súkromných inštitúcií pôsobiacich v cieľovom regióne,“ približuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v dokumente.
Na území SR sa program vzťahuje na Trnavský a Bratislavský kraj, v Rakúsku sa v rámci neho podporia regióny Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň.
Celkový rozpočet programu je necelých 89,3 milióna eur. Takmer 75,9 milióna eur z tejto sumy predstavuje príspevok Európskeho fondu regionálneho rozvoja a približne 13,4 milióna eur národné spolufinancovanie vrátane vlastných zdrojov prijímateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy