Stavebná výroba SR medziročne klesla viac ako v EÚ

Sezónne upravená stavebná výroba Slovenska v júli medziročne oslabila o 6,1 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšila o 0,6 %

Sezónne upravená stavebná výroba eurozóny aj celej Európskej únie v júli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stagnovala. Medziročne bola júlová stavebná produkcia eurozóny vyššia o 0,4 % a v rámci celej EÚ vzrástla o 0,6 %. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská stavebná výroba sa v júli medzimesačne aj medziročne vyvíjala horšie, ako bol priemer eurozóny aj celej EÚ. Oproti júnu klesla o 0,2 % a v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška sa zmenšila o 6,1 %, čo bol tretí najväčší prepad v celej EÚ.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzimesačne stavebná produkcia vzrástla v júli najviac v Maďarsku (3,9 %), Nemecku (1,7 %), v Španielsku a vo Švédsku (zhodne o 1 %). Najviac klesla v

Českej republike (-3,1 %), Slovinsku (-2,1 %), vo Francúzsku (-1,5 %) a v Poľsku (-1 %).

V porovnaní s júlom minulého roka posilnila stavebná produkcia najviac v Slovinsku (24,8 %), v Maďarsku (17,5 %), v Poľsku (8,0 %) a v Španielsku (11,6 %). Najviac klesla v Rumunsku (-19,7 %), Portugalsku (-8,8 %) a na Slovensku (-6,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy