Ceny na Slovensku klesli, aj podľa európskej metodiky

Spotrebiteľské ceny podľa harmonizovaného indexu Európskej únie v auguste medzimesačne aj medziročne klesli zhodne o 0,2 %.

Spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) naďalej klesajú. Podľa aktuálnych údajov sa totiž v auguste medziročne znížili o 0,2 %, čo je rovnaký vývoj, ako štatistici zistili v júli. Priemerná ročná miera inflácia tak v auguste dosiahla hodnotu 0,1 %. Rovnako sa nemení ani medzimesačný vývoj. Rovnako ako v siedmom mesiaci tohto roka aj v auguste medzimesačne spotrebiteľské ceny podľa harmonizovaného indexu klesli o 0,2 %.

 

Za medziročným poklesom spotrebiteľských cien stáli predovšetkým nižšie ceny potravín a bývania s energiami. Potraviny a nealkoholické nápoje totiž medziročne zlacneli o 1,6 % a bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 1,1 %. Oproti vlaňajšiemu augustu klesli aj ceny pôšt a telekomunikácií a dopravy zhodne o 0,9 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,8 %. Na druhej strane najrýchlejší medziročný rast vykázali ceny vzdelávania o 3,9 %. Nasledovali ceny rozličných tovarov a služieb s rastom o 2,1 % a ceny odevov a obuvi, ktoré stúpli o 1,6 %. Medziročne boli drahšie aj alkoholické nápoje a tabak o 1,1 %, zdravotníctvo a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 1 % a rekreácia a kultúra o 0,4 %.

Výrazný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov evidovali štatistici aj na medzimesačnej báze. Ich ceny v auguste oproti júlu klesli o 0,9 %. Medzimesačne nižšie boli aj ceny odevov a obuvi o 0,6 %, rekreácie a kultúry o 0,2 % a rozličných tovarov a služieb a dopravy zhodne o 0,1 %. Naopak stúpli ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu, zdravotníctva a vzdelávania zhodne o 0,2 % a alkoholických nápojov a tabaku o 0,1 %. Bez zmeny oproti júlu zostali ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, pôšt a telekomunikácií a hotelov, kaviarní a reštaurácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy