Kráľom ruského internetu je spojenec Kremľa Usmanov

, ČTK Foto: SITA

Ruská internetová spoločnosť Mail.ru získala plnú kontrolu nad najväčšou ruskou sociálnou sieťou VKontakte. Za zvyšných 48 percent akcií, ktoré ešte nevlastnila, zaplatila zhruba 1,5 miliardy dolárov. Mail.ru je súčasťou impéria najbohatšieho Rusa Ališera Usmanova, ktorý je blízkym spojencom Kremľa.

Spoločnosť v utorok oznámila, že kúpila akcie siete VKontakte od firiem Blesmir Development Limited a Palagon Limited, ktorá patrí fondu United Capital Partners (UCP). Ten doteraz s Mail.ru viedol spory ohľadom vedenia a stratégie siete VKontakte, ktorá je ruskou odpoveďou na americký Facebook, napísala agentúra Reuters.

Ališer Usmanov (vpravo), má podľa odhadu časopisu Forbes majetok v hodnote 18,6 miliardy dolárov.

Sieť Vkontakte má cez sto miliónov aktívnych užívateľov. Jej zakladateľ Pavel Durov tento rok v apríli odišiel z krajiny po tom, čo prišiel o miesto generálneho riaditeľa spoločnosti. Nechcel totiž úradom prezradiť informácie o užívateľoch siete. Ruská Federálna tajná služba po ňom vraj chcela údaje o tých, ktorí podporovali protesty proti ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy