Ministri dnes nechajú limuzíny na svojich úradoch

Tak ako po minulé roky aj túto stredu sa ministri zapoja do Európskeho týždňa mobility a služobné limuzíny nechajú na svojich úradoch. Na dnešné rokovanie vlády prídu alternatívnou dopravou.
V minulosti využili bicykel, elektromobil, rikšu, trolejbus, ale aj chôdzu.
Na programe majú rozpočet výdavkov na prípravu a zabezpečenie slovenského predsedníctva v Európskej únii, ktoré bude SR vykonávať od 1. júla 2016. Zatiaľ sú jasné iba tohtoročné náklady, ktoré sa pohybujú vo výške 3 miliónov eur. Na budúci rok by to malo byť vyše 15 miliónov. Podrobnú kalkuláciu výdavkov na roky 2016 a 2017 nie je podľa ministerstva zahraničných vecí možné v tomto štádiu príprav podrobne spracovať.
Ministerstvo spravodlivosti preložilo novelu Občianskeho súdneho poriadku, na základe ktorej budú súdy povinné vyhotovovať popri zápisnici zo súdnych pojednávaní aj zvukový záznam. Ide najmä o legislatívne opatrenia pre vykonávanie protokolu k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý Slovensko podpísalo 2. októbra 2013. Záznam sa má uchovávať na nosiči dát a byť súčasťou súdneho spisu, prípadne iným vhodným spôsobom.
Slovenská republika má naďalej snahu naplniť rozsudok Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, ako aj medzištátnu zmluvu s Maďarskom týkajúcu sa výstavby vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros. Neplnením rozsudku totiž nedošlo k uspokojeniu nárokov ani jednej zo strán, preto sa dajú v budúcnosti predpokladať nové požiadavky a z toho prameniace nové spory. Konštatuje to ministerstvo dopravy v aktuálnej správe o stave rokovaní v tomto spore, ktorú predložilo na dnešnú 123. schôdzu.
Kabinet prerokuje aj návrhy viacerých programov susedskej spolupráce SR s okolitými krajinami financovaných z eurofondov. Na cezhraničnú spoluprácu s Maďarskom by malo ísť v nasledujúcom sedemročnom období vyše 183,3 milióna eur, s Poľskom viac než 182,3 milióna eur a s Českou republikou viac ako 106 miliónov eur. Najmenej spomedzi štyroch programov, 89,3 milióna eur, dostane program spolupráce s Rakúskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy