Európsky parlament schválil asociačnú dohodu s Ukrajinou

Dohoda, ktorú ratifikoval aj ukrajinský parlament, potvrdzuje politické pridruženie a hospodársku integráciu krajiny do EÚ a zabezpečuje vzájomne voľný prístup na trh.

vyšlo aj v ZAH

BRUSEL/ KYJEV 16. septembra (SITA) – Európsky parlament v utorok nadviazal na ukrajinský parlament a schválil asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej súčasťou je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu (DCFTA). Dohoda, ktorú napoludnie ratifikoval aj ukrajinský parlament, potvrdzuje politické pridruženie a hospodársku integráciu krajiny do EÚ a zabezpečuje vzájomne voľný prístup na trh. Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte marci a definitívnu časť dohody odsúhlasil prezident Petro Porošenko spoločne s európskymi lídrami na summite koncom júna. Obe strany sa tým zaviazali k užšej politickej a ekonomickej spolupráci.

Asociačná dohoda sa zameriava na politické pridruženie ako aj na voľný obchod medzi EÚ a Ukrajinou. Politická časť dohody približuje Ukrajinu o krok bližšie k EÚ. Otvára nové kanály pre politický dialóg a ustanovuje základné pravidlá pre spoluprácu napríklad v oblasti energetiky, dopravy a vzdelávania. Od Ukrajiny požaduje uskutočnenie reforiem, rešpektovanie demokratických princípov, ľudských práv a zásad právneho štátu. Dohoda tiež okrem iného umožňuje voľnejší pohyb pracovníkov a stanovuje ciele pre zavedenie bezvízového cestovného režimu medzi EÚ a Ukrajinou.

Rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k februárovému úteku Janukovyča do Ruska. To varovalo pred zavedením odvetných opatrení, keďže sa obáva, že po podpísaní dohody budú na Ukrajinu vo väčšej miere prúdiť výrobky z EÚ na úkor produkcie z Ruska. Tam zase smeruje až štvrtina ukrajinského exportu. Ustanovenia týkajúce sa vzájomného obchodu mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska z minulého týždňa bolo však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložené na 31. decembra 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy