Cena práce v SR rástla rýchlejšie ako priemer EÚ

V rámci celej Európskej únie sa hodinová cena práce v druhom kvartáli medziročne zvýšila o 1,2 %, na Slovensku vzrástla o 6 %.

Hodinová cena práce v eurozóne aj v celej 28-člennej Európskej únii v druhom kvartáli tohto roka medziročne vzrástla o 1,2 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Náklady na hodinové mzdy a platy v eurozóne v druhom kvartáli medziročne stúpli o 1,2 % a ostatné náklady na cenu práce o 1 %. V rámci celej EÚ sa náklady na mzdy a platy zvýšili tiež o 1,2 % a ostatné náklady o 1,1 %.

Na Slovensku hodinová cena práce v druhom kvartáli medziročne vzrástla o 6 %, čiže viac ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej Európskej únie. Zvýšili sa aj náklady na mzdy a platy (6,1 %) aj ostatné náklady na cenu práce (5,7 %).

V rámci členských štátov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa hodinová cena práce v prvom kvartáli najviac zvýšila v Estónsku (7,3 %), na Slovensku (6 %), v Lotyšsku (5,9 %), v Litve (5,1 %) a v Rumunsku (5 %). Zníženie hodinovej ceny práce evidovali na Cypre (-3,9 %) a Írsku (-0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy