Nemecký akciový index Dax pokračuje v poklese

Index Dax, hlavný index nemeckej akciovej burzy vo Frankfurte nad Mohanom, začal dnešný deň poklesom o 0,25 % na 9636 bodov. DPA informuje, že tým nadviazal na nepriaznivú tendenciu minulých dní. Index MDax klesol o 0,29 % na 16.075 bodu a TecDax stratil 1,26 % a zastavil sa na úrovni 1235 bodov.
Vedúci index eurozóny EuroStoxx sa prepadol o 50 bodov, čo je 0,24 % jeho hodnoty.
Franz-Georg Wenner z burzového štatistického Index-Radaru konštatoval, že konsolidačná fáza Dax sa predlžuje. Trhový stratég Chris Weston z Broker IG uviedol, že burzy začnú rásť v nasledujúcich dňoch po výsledkoch rokovania vedenia americkej centrálnej banky, Fedu, o úrokových sadzbách a po nadchádzajúcom referende Škótov o odtrhnutí sa od Veľkej Británie.
V Tokiu, kde sa obchodovanie na burze dnes už skončilo, hlavný index burzy Nikkei 225 klesol o 36,76 bodu (0,23 %) na 15.911,53 bodu. Širšie koncipovaný index Topix sa prepadol o 2,86 bodu (0,22 %) na 1310,86 bodu.
Akciové indexy newyorskej burzy cenných papierov Dow Jones, Nasdaq a S&P 500 klesli v pondelok (15.9.) o 0,2 až 0,4 %. Investori vyčkávajú na výsledky rokovania vedenia Fedu, ktorý môže svojimi rozhodnutiami ovplyvniť podnikateľskú klímu. Tento názor podľa nemeckého manager magazinu (mm) vyjadrila obchodníčka s akciami Andrea Tueniová z nemeckej Saxo Bank. Podľa analytikov Commerzbank americká centrálna banka už signalizuje, že na jar nasledujúceho roku zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu. Okrem toho sprísni svoju voľnú peňažnú politiku skôr, než sa doteraz predpokladalo.
Rozhodovanie akciových investorov okrem toho ovplyvňuje sprísnenie sankcií EÚ a USA voči Rusku, ale aj hroziaca odpoveď Moskvy na ne.
Na moskovskej burze klesol rubeľ voči doláru na rekordne nízku hodnotu 1 USD/37,97 RUB. Hlavný akciový index Micex však vzrástol o 37,97 bodu. Dokonca mierne stúpol aj kurz akcií Rosnefti, hoci sa americké sankcie vzťahujú aj na tento štátny koncern. Analytik Michail Kuzmin zo spoločnosti Investcafe uviedol, že hlavná otázka znie, ako Rusko zareaguje. Ak budú sankcie silné, trh sa prepadne do mínusu.

Súvisiace články

Aktuálne správy