Bezkontaktné platby ako štandard: V Európe bez hotovosti až v roku 2020

, masterCard

Do roku 2020 by mohli Európania platiť všade bezkontaktne. Spoločnosť MasterCard predpokladá, že do roku 2018 budú dve tretiny telefónov podporovať technológiu NFC. MasterCard chce, aby Európania mohli do roku 2020 platiť všade bezkontaktne.

Spoločnosť MasterCard oznámila, že akceptácia bezkontaktných platieb bude do roku 2020 štandardom pre všetkých európskych obchodníkov, ktorí prijímajú karty MasterCard® a Maestro®. "Európania môžu už dnes platiť bezkontaktnými kartami alebo mobilnými zariadeniami s funkciou NFC v 36 európskych krajinách a obľuba tohto bezpečného a jednoduchého spôsobu platenia rastie," povedal Javier Perez, prezident spoločnosti MasterCard Europe.

"Podľa analytickej spoločnosti IHS Technology v nadchádzajúcich piatich rokoch štvornásobne vzrastie predaj mobilných telefónov s funkciou NFC. MasterCard chce dosiahnuť, aby mobilné a bezkontaktné platby boli jednoduché a bezpečné všade v Európe a aby každý mohol ľahko platiť, ako chce a kedy chce," dodal Javier Perez.

Existujúce terminály v predajných miestach môžu byť nahradené až po skončení životnosti, ale najneskôr do 1. januára 2020. Po 1. januári 2016 musia všetky vyhovovať novému štandardu.

Štúdia o bezkontaktných platbách realizovaná agentúrou PRIME Research v období od 1. novembra 2013 do 30. apríla 2014 ukázala, že medzi najväčších priekopníkov bezkontaktného platenia v Európe patria spotrebitelia z Veľkej Británie, Poľska, Ruska, Talianska, Maďarska a Francúzska. Spotrebitelia vo Veľkej Británii vnímajú fakt, že u obchodníka možné platiť bezkontaktne, ako faktor, ktorý obchodníkmi odlišuje od konkurencie. Moskovčania zase využívajú tento spôsob platenia v prípade kúpy lístkov na metro.

"Len v roku 2013 sa počet bezkontaktných transakcií kartami MasterCard a Maestro v celej Európe strojnásobil a objem platieb z týchto transakcií zvýšil štvornásobne. Ľudia, ktorí používajú bezkontaktné platby, nám na sociálnych sieťach hovoria, že im tento spôsob platenia skutočne vyhovuje a že chcú, aby sa ešte viac rozšíril," hovorí Chris Kangas, vedúci úseku Contactless Payments Europe spoločnosti MasterCard.

Spoločnosti MasterCard a Apple spoločne vyvinuli riešenie na zabezpečenie pohodlných a bezpečných platieb. Vďaka integrácii hardvéru, softvéru a služieb Apple predstavuje Apple Pay intuitívne riešenie pre užívateľov telefónov iPhone 6 a iPhone 6 Plus a hodiniek Apple Watch. Pri nákupe v predajni postačí k autentizácii platby pridržať iPhone v blízkosti bezkontaktnej čítačky s prstom položeným na dotykovom identifikátora Touch ID. Jednoduchý dotyk a autentifikácia pomocou odtlačkov prstov alebo hesla umožní bezpečne platiť bez toho, aby ste museli zadávať číslo svojej karty. Riešenie Apple Pay bude spotrebiteľom v USA k dispozícii formou bezplatnej aktualizácie operačného systému iOS 8 tento rok v októbri. Držitelia kariet MasterCard budú môcť platiť jednoducho a bezpečne v aplikáciách najžiadanejších obchodníkov, v najväčších obchodných reťazcoch, reštauráciách, dopravných podnikoch, čerpacích staniciach, obchodoch so zmiešaným tovarom a vo všetkých predajniach Apple Store.

Súvisiace články

Aktuálne správy