Prídavné zariadenia k mobilom môžu rušiť zariadenia polície

Prídavný prístroj goTenna, ktorý má prísť na americký trh, bude podľa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb pracovať v pásme 151 - 154 MHz s výkonom 2 W. Na Slovensku toto frekvenčné pásmo využíva mestská polícia, či železnice, ale aj obranné systémy.

Prídavné zariadenie k mobilnému telefónu, goTenna, ktoré má zabezpečiť spojenie medzi dvoma účastníkmi aj v miestach bez signálu mobilného operátora, by na Slovensku mohlo rušiť zariadenia mestskej polície, železníc a obranných systémov. Upozornil na to v utorok Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ). Ako uviedol hovorca RÚ Roman Vavro, spomínané zariadenie je určené pre americký trh, pričom na Slovensku za jeho používanie bez povolenia hrozí právnickým osobám alebo fyzickým osobám podnikateľom pokuta až do výšky 300 tis. eur, fyzickým osobám do výšky tisíc eur.

„Zariadenia goTenna ešte len majú prísť na americký trh, ale o ich funkcii už informovali aj niektoré slovenské médiá. Zariadenie sa podľa publikovaných informácií spáruje s mobilným telefónom cez Bluetooth a umožňuje posielať správy inému užívateľovi, ktorý má takéto zariadenie,“ priblížil Vavro. Prídavné prístroje budú podľa RÚ pracovať v pásme 151 – 154 MHz s výkonom 2 W. Na území Slovenskej republiky sa môžu v tomto pásme používať len zariadenia, ktoré majú individuálne povolenie od RÚ. „Navyše toto frekvenčné pásmo využívajú komunikačné zariadenia mestskej polície, železníc a obranných systémov, ktoré by mohli byť rušené zariadeniami goTenna,“ uzavrel Vavro.

Súvisiace články

Aktuálne správy