Microsoft prevezme výrobcu Minecraftu za 2,5 miliardy dolárov

, SITA;ČTK

Firma Mojang vymyslela populárnu videohru Minecraft. Americká spoločnosť Microsoft zaplatí . Mojang od uvedenia na trh v roku 2009 predal viac ako 50 miliónov kópií hry Minecraft. Vlani firma vykázala zisk viac ako 100 miliónov dolárov z hry a tovaru, ktorý je s ňou spojený. Hra je už k dispozícii pre Xbox aj PlayStation, počítače a inteligentné telefóny.

Spoločnosť Microsoft sa dohodla na prevzatí švédskej spoločnosti Mojang. Táto firma vymyslela populárnu videohru Minecraft. Americká spoločnosť Microsoft zaplatí za firmu 2,5 mld. USD. Dohoda by sa mala uzavrieť neskôr v tomto roku.

 

Mojang na rozdiel od väčších herných spoločností, ako je Zynga či Electronic Arts, ktoré zamestnávajú tisíce ľudí a spravujú desiatky titulov, zostal zámerne malou firmou a má iba 40 zamestnancov. Zynga, ktorá má takmer 3000 zamestnancov, vlani vykázala stratu 37 miliónov USD a jej tržby predstavovali 873 miliónov USD. Spoločnosť Mojang v roku 2013 dosiahla príjmy 2,05 mld. švédskych korún (SEK). Prevádzkový zisk tejto firmy bol v minulom roku 896 mil. SEK. Transakcia v hodnote 2,5 mld. USD je pre spoločnosť Microsoft malá, no vzhľadom na to, že ide o výrobcu videohier je táto suma pomerne vysoká.

O chystanej transakcii sa už v uplynulých dňoch špekulovalo a odhadovalo sa, že obchod presiahne dve miliardy dolárov. V pondelok obe firmy uviedli, že sa dohodli napevno. "Áno, dohoda je teraz realitou. Microsoft si kupuje Mojang," uviedla švédska spoločnosť. Firma tiež odkázala svojim fanúšikom, že Minecraft aj komunitu okolo neho považujú všetci účastníci kontraktu za mimoriadne dôležitú.

Niektorí analytici transakciu privítali. "Tieto správy výrazne odmietli myšlienku, že hry viac nie sú v centre strategického smerovania spoločnosti Microsoft. Tiež zvýrazňujú rastúcu dôležitosť nezávislých titulov popri hrách s veľkým rozpočtom,“ povedal Piers Harding-Rolls zo spoločnosti IHS Technology.

(1 EUR = 9,2329 SEK)
(1 EUR = 1,2911 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy