Ruská priemyselná produkcia zaznamenala v auguste nulový rast

Priemyselná produkcia v Rusku zaznamenala v auguste v medziročnom porovnaní nulový rast, pod čo sa podpísal pokles vo výrobnom sektore. Uviedol to dnes federálny štatistický úrad. Informovali o tom agentúra RIA Novosti a na svojej internetovej stránke denník Wall Street Journal.
Oslabovanie aktivity priemyselného sektora predstavuje nemalé riziko pre hospodársky rast, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje odlev kapitálu. Ten sa zvyšuje v dôsledku sankcií západných krajín, ktoré k nim pristúpili pre podiel Ruska na súčasnej ukrajinskej kríze. Ruská centrálna banka očakáva, že ekonomika dosiahne tento rok len 0,4-% rast oproti rastu na úrovni 1,3 % v minulom roku. Na porovnanie, v rokoch 2000-2008 dosahoval hospodársky rast Ruska ročne v priemere 6 %.
Ako uviedol štatistický úrad, priemyselná produkcia zaznamenala v auguste nulový rast, zatiaľ čo v júli vzrástla medziročne o 1,5 %. V medzimesačnom porovnaní priemyselná produkcia klesla v auguste o 0,2 % po tom, ako v júli ešte vzrástla o 2,2 %.
Produkcia v ťažobnom a energetickom sektore sa síce v auguste zvýšila, no produkcia vo výrobnom sektore klesla. V medziročnom porovnaní predstavoval pokles 0,6 % a v medzimesačnom 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy