Heineken odmietol ponuku na prevzatie od firmy SABMiller

Holandská pivovarnícka spoločnosť Heineken oznámila, že dostala ponuku od konkurenčnej skupiny SABMiller, no odmietla ju. Ako dôvod uviedla, že si chce zachovať svoju nezávislosť. Informovali o tom agentúry Bloomberg a AP.
Podrobnosti o ponuke, ktorú SABMiller podal v uplynulých dvoch týždňoch, firma Heineken nezverejnila. Podľa dobre informovaných zdrojov, na ktoré sa odvolala agentúra Bloomberg, by však rodina Heinekenovcov patrila v kombinovanej spoločnosti k jednému z najväčších akcionárov. V reakcii na rozhodnutie rodiny vzrástla hodnota akcií pivovarníckej spoločnosti o viac než 4 % na takmer 62 eur/akcia. To znamená najvyššiu hodnotu od decembra 1998.
Heineken je tretím najväčším pivovarníckym koncernom na svete, zatiaľ čo SABMiller svetovou dvojkou. Najväčšou pivovarníckou spoločnosťou je Anheuser-Busch InBev (AB InBev), ktorý má zasa záujem o prevzatie SABMilleru. Ako uviedol denník Wall Street Journal, AB InBev už začal rokovať s bankami, aby si zabezpečil financie na zrealizovanie akvizície.
Podľa analytikov SABMiller podal ponuku na holandskú spoločnosť práve preto, aby sa vyhol prípadnému prevzatiu zo strany AB InBev. Odmietnutie ponuky zo strany Heinekenu posúva teraz spoločnosť AB InBev do omnoho silnejšej pozície voči SABMilleru v prípade, že sa ponuku rozhodne podať. Ako uviedol Eddy Hargreaves zo spoločnosti Canaccord Genuity, akcionári firmy SABMiller budú teraz ochotnejší prípadnú ponuku od AB InBev prijať.

Súvisiace články

Aktuálne správy