OECD zhoršila odhad rastu ekonomiky eurozóny, vyzvala ECB na ďalšie kroky

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zhoršila prognózu rastu ekonomiky eurozóny pod 1 %. Zároveň dodala, že menový blok potrebuje omnoho dôraznejšie opatrenia zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu rastu a odvrátenie rizika deflácie. Jedným z nich by malo byť aj kvantitatívne uvoľňovanie. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a portál RTTNews.
OECD znížila svoj odhad rastu ekonomiky eurozóny pre tento rok na 0,8 %, zatiaľ čo v májovej prognóze ešte počítala s rastom na úrovni 1,2 %. V budúcom roku by sa tempo rastu malo zrýchliť na 1,1 %, no v máji počítala s rastom na úrovni 1,7 %.
Organizácia okrem toho zhoršila odhad rastu aj pre ďalšie veľké svetové ekonomiky, medzi nimi Spojené štáty. Ako uviedla, ekonomika USA by v roku 2014 mala vzrásť o 2,1 %, zatiaľ čo v májovej prognóze počítala s rastom na úrovni 2,6 %. Horšiu prognózu stanovila aj v prípade budúceho roka. Očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov vzrastie o 3,1 %, namiesto o 3,5 %.
Ekonomika Japonska by mala tento rok vzrásť o 0,9 % a v roku 2015 očakáva OECD mierne zrýchlenie na 1,1 %. V májovom odhade predpokladala organizácia rast HDP Japonska na úrovni 1,2 % v roku 2014 a 1,3 % v roku 2015. V prípade Británie počíta organizácia tento rok s rastom na úrovni 3,1 %, no v budúcom roku sa podľa nej tempo rastu spomalí na 2,8 %.
„Svetová ekonomika rastie nerovnomerne a len veľmi miernym tempom,“ povedal zástupca generálneho tajomníka OECD Rintaro Tamaki. „Podmienky na pracovnom trhu v ekonomicky rozvinutých krajinách sa tak zlepšujú veľmi pomaly a príliš veľký počet ľudí si stále nedokáže nájsť prácu,“ dodal.
V tejto súvislosti OECD vyzvala ECB, aby urobila viac na podporu rastu ekonomiky eurozóny. Ako uviedla, nedávne rozhodnutia ECB sú pozitívne, no banka by mala prijať aj ďalšie kroky, pričom jedným z nich by malo byť kvantitatívne uvoľňovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy