OECD prognózuje svetovým ekonomikám rast

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) prognózuje svetovým ekonomikám rast, aj keď talianske hospodárstvo by malo v tomto roku klesať. OECD upozorňuje na to, že hospodársky rast v eurozóne ostáva slabý.

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) prognózuje svetovým ekonomikám rast, aj keď talianske hospodárstvo by malo v tomto roku klesať. OECD upozorňuje na to, že hospodársky rast v eurozóne ostáva slabý a ekonomike eurozóny podľa OECD hrozí dlhšie obdobie stagnácie, ak politickí lídri neurobia ďalšie kroky na podporu dopytu. Ekonomika eurozóny by podľa prognóz OECD mala posilniť o 0,8 % v tomto roku a o 1,1 % v budúcom roku.

Prognózy pre jednotlivé krajiny sa však výrazne líšia. Nemecká ekonomika by v tomto roku mala posilniť o 1,5 % v tomto aj v budúcom roku, francúzska ekonomika by si mala v tomto roku polepšiť o 0,4 % a v budúcom roku o 1 %. Horšie je na tom talianske hospodárstvo, ktoré by podľa OECD malo v tomto roku oslabiť o 0,4 % a v roku 2015 by sa malo zväčšiť iba o 0,1 %.

Americká ekonomika by mala v tomto roku posilniť o 2,1 % a v roku 2015 by mal jej rast dosiahnuť 3,1 %. Japonské hospodárstvo by malo v tomto roku posilniť o 0,9 % v roku 2015 o 1,1 %. Ekonomika Veľkej Británie by v tomto roku mala stúpnuť o 3,1 % a v budúcom roku o 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy