Nepriaznivé ekonomické údaje z Číny znížili cenu Brentu na 2-ročné minimum

Ceny americkej ropy WTI aj ropnej zmesi Brent zaznamenali pokles, pričom cena Brentu klesla v priebehu obchodovania na najnižšiu hodnotu za viac než dva roky. Dôvodom sú najmä nepriaznivé správy z čínskeho priemyslu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
„Kľúčovým faktorom pre ceny ropy boli tentoraz jednoznačne informácie z Číny o vývoji priemyselnej produkcie,“ povedal analytik Ric Spooner zo spoločnosti CMC Markets v Sydney. „Tie totiž signalizujú ďalšiu možnú oblasť miernejšieho dopytu po rope,“ dodal.
Priemyselná produkcia v Číne v auguste síce zaznamenala rast, no ten bol najslabší za posledných šesť rokov. Priemyselná výroba sa v auguste zvýšila medziročne o 6,9 %. To je najpomalší rast od roku 2008, keď ekonomiku zasiahla svetová finančná kríza. Augustový rast bol výrazne pomalší aj v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. V júli sa priemyselná produkcia v Číne zvýšila medziročne o 9 %. Analytici očakávali spomalenie augustového rastu len na 8,8 %.
Cena ropy Brent s októbrovým kontraktom, ktorý dnes vyprší, klesla o 90 centov na 96,21 USD (74,40 eura) za barel (159 litrov). To je najnižšia hodnota od 2. júla 2012. Neskôr sa cena mierne zotavila a do 11.40 h SELČ dosiahla 96,83 USD/barel. Cena omnoho aktívnejšieho novembrového kontraktu klesla o 35 centov na 97,60 USD/barel.
Ešte výraznejší pokles zaznamenala cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku klesla o 1,64 USD na 90,63 USD. Za minulý týždeň zaznamenala pokles o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy