EK pripravuje investičný plán na oživenie európskej ekonomiky

Európska únia (EÚ) by mala v priebehu niekoľkých týždňov rozpracovať plán investícií, ktoré sú potrebné na podporu ekonomiky. V sobotu (13. 9.) to vyhlásil taliansky minister financií Pier Carlo Padoan. Informovala o tom agentúra DPA.
Oživovanie ekonomiky eurozóny z dlhej krízy sa zastavilo, rast stagnuje, inflácia sa nachádza v blízkosti 5-ročného minima a 18 miliónov ľudí je bez práce. „Všade sa zhoršuje hospodárska situácia,“ uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble po sobotňajšom rokovaní šéfov rezortu financií krajín EÚ v Miláne.
Novozvolený šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker prisľúbil, že rozpracuje investičný plán v celkovej hodnote 300 miliárd eur. Juncker sa však nedostane do čela komisie skôr než 1. novembra.
„Nepracujeme na všeobecných nápadoch, ale na konkrétnych opatreniach, ktoré je potrebné preskúmať a o ktorých sa, ako dúfame, rozhodne v priebehu niekoľkých týždňov,“ povedal Padoan po rokovaniach v Miláne. Taliansko 1. júla prevzalo po Grécku rotujúce predsedníctvo EÚ.
Podľa Schäubleho môže trvať do konca tohto roka, kým sa investičné návrhy EK a Európskej investičnej banky (EIB) predložia na schválenie. „EIB spoločne s komisiou do decembra identifikuje konkrétne projekty, do ktorých môžeme investovať.“
Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi tento týždeň varoval, že nedostatok investícií je hlavným ekonomickým problémom v Európe. V eurozóne sa od roka 2008 prepadli o 20 %, upozornil.

Súvisiace články

Aktuálne správy