Grécko nepotrebuje ďalší záchranný program, uviedol premiér Samaras

Grécko nebude musieť po ukončení aktuálneho záchranného programu žiadať o ďalšiu finančnú pomoc, uviedol grécky premiér Antonis Samaras. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Atény nebudú podľa Samarasa potrebovať tretí záchranný program. „Grécko nepotrebuje žiadne nové pôžičky a nemôže podpísať nový program na peniaze, ktoré nepotrebuje,“ povedal Samaras v rozhovore pre nedeľné vydanie gréckeho denníka Real News. Grécky premiér verí, že dlh krajiny bude čoskoro považovaný za udržateľný.
Aktuálny úsporný program sa ukončí koncom tohto roka, čo znamená, že Atény už nebudú musieť poslúchať nariadenia takzvanej Trojky, zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Grécko však musí aj potom pokračovať v konsolidačných opatreniach a reformách, zdôraznil Samaras.
„Úplne ukončujeme záchranný program a naším cieľom je, aby sme už nikdy nepotrebovali podobný program,“ uviedol grécky premiér. Atény pokročili v ozdravovaní verejných financií a reformách na zvýšenie konkurencieschopnosti domácej ekonomiky. To by malo pomôcť krajine získať naspäť stratenú dôveru. Samaras verí, že grécky verejný dlh, ktorý by mal tento rok dosiahnuť 177 % hrubého domáceho produktu (HDP), bude čoskoro považovaný za udržateľný.
V sobotu (13. 9.) šéf najsilnejšej opozičnej strany Syriza Alexis Tsipras vyzval na usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Prisľúbil vytvorenie 300.000 nových pracovných miest, zvýšenie minimálnej mzdy z 586 eur na 751 eur, zvýšenie nezdaniteľnej položky z 9000 eur na 12.000 eur ročne a to, že prepustení štátni úradníci dostanú naspäť svoju prácu. Tsipras okrem toho požadoval medzinárodnú konferenciu o odpísaní gréckeho dlhu.
Samaras odmieta predčasné voľby. Podľa neho by mali v tejto fáze, keď sa krajina dostáva z krízy, vážne negatívne dôsledky. Dôsledkom splnenia populistických sľubov opozície by bolo, že Grécko by potrebovalo novú finančnú pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy