Zázrivské vojky sú oddnes v Európe produktom s chráneným zemepisným označením

Európska komisia dnes schválila doplnenie dvoch nových kvalitných potravinárskych výrobkov do registra chránených označení pôvodu (CHOP) a chránených zemepisných označení (CHZO). Medzi nimi je parený syr zo Zázrivej, známy pod označením „zázrivské vojky“.
Prvou z chránených potravín (CHZO) je „Pescabivona“ z Talianska, ktorá v sebe zahŕňa štyri ekotypy broskýň – Murtiddara alebo Primizia Bianca, Bianca, Agostina a Settembrina. Zemepisná oblasť sa nachádza vo vnútrozemí Sicílie. Broskyňa je povestná svojím sfarbením, chuťou a pozoruhodne pevnou dužinou.
V prípade Slovenska ide o Zázrivské vojky (CHZO). Ide o parený syr údený alebo neúdený v tvare nití s dĺžkou 10 až 70 cm a hrúbkou od 2 do 16 mm. Vyrába sa tradičným spôsobom – parením vykysnutého a čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním ručne, prípadne pomocou dvoch valcov s drážkami otáčajúcich sa proti sebe do tvaru dlhých nití, ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky.
Charakteristické organoleptické vlastnosti výrobku sú dané vytvorenou vláknitou štruktúrou vytiahnutých vojok, ktorá sa dosahuje ručným spracovaním pareného syrového cesta a charakteristickým tvarom vojok (dĺžkou a hrúbkou).
Údené Zázrivské vojky majú mierne žltú až zlatožltú farbu, charakteristickú dymovú vôňu, mierne vyšší obsah soli. Neúdené Zázrivské vojky sú bielej až smotanovobielej farby bez dymovej vône. Štruktúra a konzistencia je v obidvoch druhoch rovnaká.
Oba uvedené produkty boli pridané do zoznamu, kde sa už nachádza viac ako 1200 európskych chránených produktov.

Súvisiace články

Aktuálne správy