Pôdohospodárska platobná agentúra vyhrala tender v Kosove

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sa bude podieľať na budovaní inštitúcií v Kosove, cez ktoré táto balkánska krajina v budúcnosti bude čerpať podporu z fondov Európskej únie (EÚ) určenú pre tamojších poľnohospodárov. Úspešne sa totiž umiestnila v medzinárodnom tendri v silnej konkurencii s inými európskymi krajinami.
„Spoločne s Poľskom a Talianskom, ako vedúcim členom konzorcia, budeme realizovať projekt zameraný na podporu Ministerstva poľnohospodárstva, lesníctva a rozvoja vidieka v Kosove pri posilnení administratívnych štruktúr pre implementáciu a monitoring národných a budúcich EÚ fondov,“ informovala TASR Eva Kolesárová, vedúca oddelenia zahraničných vzťahov a prierezových činností PPA. „Našich expertov podľa požiadaviek projektu a podľa požiadaviek prijímateľa podpory budeme vysielať na rôzne semináre, prednášky, poradenstvo a tréningové aktivity. Naopak, aj tamojší zamestnanci sa budú môcť prísť pozrieť, ako pracuje naša inštitúcia,“ priblížila.
Kolesárová úspech pripísala jednak skúsenostiam z predvstupového obdobia Slovenska do štruktúr Európskej únie, ako aj participácii PPA na dvoch projektoch v balkánskych krajinách. „Kosovo pripravuje svoje štruktúry, aby mohlo niekedy v budúcnosti prijímať prostriedky EÚ pre poľnohospodárov, čiže buduje svoje štruktúry tak, aby boli kompatibilné s EÚ,“ doplnila.
Financovanie je zabezpečené z fondov Európskej rozvojovej pomoci EuropeAid. Lídrom konzorcia je talianska spoločnosť Agriconsulting Europe SA a ďalším partnerom poľská pobočka medzinárodnej konzultačno-inžinierskej spoločnosti Niras.

Súvisiace články

Aktuálne správy