Potravinovú sebestačnosť SR by mohli zvýšiť investície

Vyplýva to z analýzy sebestačnosti vybraných komodít, ktorú v rámci prípravy Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 až 2020 vypracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Potravinovú sebestačnosť Slovenska by mohli zvýšiť investície do technologickej modernizácie výroby a spracovania, či efektívnejšie využívanie existujúcich kapacít, ale aj inovácie a výroba nových druhov potravín. Vyplýva to z analýzy sebestačnosti vybraných komodít, ktorú v rámci prípravy Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 až 2020 vypracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. „Potravinársky priemysel je veľmi dôležité odvetvie, ktoré má potenciál zabezpečiť do roku 2020 potravinovú sebestačnosť našej krajiny na úrovni 80 %, čo patrí medzi strategické ciele koncepcie,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV Zuzana Nouzovská.

Rezort pôdohospodárstva čerpal v analýze z údajov z roku 2012 o výrobe a spotrebe, pričom nezohľadnil vývoz. „Situácia nie je vôbec uspokojivá v konzervárenskom, cukrovarníckom, tukovom priemysle a v mäsopriemysle, ďalej vo výrobe hydinového mäsa, mlieka, mliečnych produktov, trvanlivého pečiva a vína,“ upozornila Nouzovská. Najväčšie pokrytie spotreby bolo v prípade produkcie ražnej múky (124,7%), pšeničnej múky (96,7%), hovädzieho mäsa (108 %) a vajec (93%).

Najnižšie hodnoty sebestačnosti sa vyskytli v konzervárenskom odvetví, kde sa spracované ovocie pohybuje na úrovni 48,8 % a spracovaná zelenina na 16,1 %. Vysoká nie je ani sebestačnosť vo výrobe jedlých olejov a tukov, ktorá predstavuje v priemere 53,5 %. Priemysel nealkoholických nápojov pokrýva svojou výrobou spotrebu Slovenska na 96,3 %, pričom výroba vína v SR nepokrýva ani polovicu domácej spotreby (46,8 %).

Spomínaná koncepcia rozvoja sa bude podľa MPRV snažiť posilniť postavenie slovenského potravinárskeho priemyslu na domácom trhu, ale aj zvýšiť export a konkurencieschopnosť. Okrem strategických cieľov má vytýčené aj strategické oblasti, a to rast efektívnosti a produktivity potravinárskeho priemyslu, či zvýšenie významu potravinárskeho priemyslu v zamestnanosti a rozvoji vidieka.

Súvisiace články

Aktuálne správy