Rusko uvažuje o odvetných opatreniach za nový balík sankcií EÚ

Rusko možno zakáže dovoz ďalších produktov z Európskej únie (EÚ), vrátane oblečenia a ojazdených áut, v reakcii na nový balík sankcií zo strany únie, ktorý dnes nadobudol platnosť.

Rusko možno zakáže dovoz ďalších produktov z Európskej únie (EÚ), vrátane oblečenia a ojazdených áut, v reakcii na nový balík sankcií zo strany únie, ktorý dnes nadobudol platnosť. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Ruské ministerstvo hospodárstva už vraj pripravilo návrh produktov z EÚ, ktorých dovoz môže Moskva zakázať. Zahŕňa aj import áut, zvlášť ojazdených, a tiež odevov a textílií, cituje Bloomberg ruskú štátnu agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na ekonomického poradcu Kremľa Andreja Belousova.
Aj americký prezident Barack Obama vo štvrtok (11.9.) vo vyhlásení uviedol, že i USA sa chystajú “prehĺbiť a rozšíriť” sankcie proti ruským finančným, energetickým a zbrojárskym firmám za prístup Kremľa ku kríze na Ukrajine.
Najnovšie balíky ekonomických reštrikcií EÚ aj USA proti Rusku nadobúdajú dnes platnosť. Predchádzajúci augustový balík sankcií zvýšil napätie medzi Západom a Ruskom a vyvolal odvetné opatrenia. Moskva zakázala dovoz potravín z EÚ. Prezident Vladimir Putin po marcovej anexii Krymu popiera akúkoľvek účasť Ruska na bojoch na východe Ukrajiny. Ale pripojenie Krymu k Rusku vyvolalo hlbokú krízu vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom, najhoršiu od skončenia studenej vojny.
Rusko prijme odvetné opatrenia za “nepriateľskú politiku, ktorá nie je v záujem EÚ”, potvrdil hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič. Moskva uvažuje, že zakáže prelety lietadiel z EÚ cez svoje územie v reakcii na sankcie proti nízkonákladovým aerolíniám Dobrolet, ktoré sú dcérou ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot.
EÚ rozšírila sankcie, ktoré sa týkajú pomoci a vývozu technológií na prieskum a ťažbu ropy a plynu a tiež financovania ruských zbrojárskych a energetických spoločností. Brusel taktiež pridal na zoznam osôb, ktorým zakázal udeliť víza a zmrazil účty, ďalších 24 mien, vrátane šéfa firmy Rostec Sergeja Chemezova.

Súvisiace články

Aktuálne správy