Do platnosti vstúpili ďalšie sankcie voči Rusku

Sankcie sa dotýkajú financovania niektorých štátnych ruských firiem. EÚ taktiež zmrazí aktíva popredným ruským politikom.

V piatok vstúpili do platnosti nové sankcie EÚ voči Rusku. Dôvodom je situácia na Ukrajine. Sankcie sa dotýkajú financovania niektorých štátnych ruských firiem. EÚ taktiež zmrazí aktíva ruským politikom. Sankcie zverejnené v Úradnom vestníku EÚ znamenajú zmrazenie aktív a zákaz cestovať pre podpredsedu Štátnej dumy Igora Lebedeva, sankciám čelí aj politik Vladimir Žirinovskij. Opatrenia sa týkajú aj viacerých lídrov proruských separatistov na Ukrajine.

Ruské akciové trhy a rubeľ v piatok v reakcii na ďalšie sankcie voči Moskve oslabili. Nové sankcie zo strany EÚ ešte viac obmedzujú prístup k zahraničnému kapitálu pre najväčšie ruské štátom kontrolované spoločnosti vrátane energetických firiem. Očakáva sa pritom, že v piatok začnú podobné opatrenia uplatňovať aj USA, pričom sa budú zameriavať proti ruskej najväčšej banke Sberbank.

Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, bol o 6:01 GMT nižšie o 0,4 % na úrovni 1 214 bodov. Index MICEX denominovaný v rubľoch oslabil o 0,2 % na 1 447 bodu. Oba indexy počas predchádzajúceho obchodovacieho dňa oslabili o viac ako o 1 % v reakcii na ohlásenie nových sankcií Európskej únie.

„Situácia sa opäť eskaluje a dosahuje novú úroveň. Európa sa predsa len rozhodla uvaliť reštriktívne opatrenia, hoci existuje určitý druh prímeria,“ uviedla Natalia Samojlovová, analytička spoločnosti Golden-Hills Kapital. V piatok ráno oslabil aj ruský rubeľ. Oproti doláru klesol o 0,2 % na 37,60 RUB/USD a voči spoločnej európskej mene si tiež odpísal 0,2 % a oslabil na úroveň 48,60 RUB/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy