Čína a Rusko údajne plánujú vybudovať najväčší prístav v severnej Ázii

 Čína a Rusko budú stavať jeden z najväčších prístavov v severovýchodnej Ázii, oblasti pobrežia Rusk a Japonska.

 

Čína a Rusko budú stavať jeden z najväčších prístavov v severovýchodnej Ázii, oblasti pobrežia Rusk a Japonska. Tento krok by mal byť ďalším znamením sily rastúce aliancie.

Internetové stránky čínskeho denníka People's Daily Online včera uviedli, že tento prístav by podľa očakávaní mal byť schopný zvládnuť zhruba 60 miliónov ton nákladu ročne, čo sa podľa štatistík Európskej komisie rovná najvyťaženejšiemu prístavu Anglicka – Immingham, alebo Le Havre vo Francúzsku.

Tento prístav bude umiestnený vo východnom Rusku, len 18 km (11 míľ) od čínskych hraníc. Tento región je taktiež blízko k Severnej Kórei.

Podobné: Sankcie Európy pre Rusko. Kto je ich víťazom?

V správe sa píše, že čínski a ruskí predstavitelia podpísali zmluvu o vybudovaní tohto prístavu na májovej konferencii s názvom Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) v Šanghaji.

Tento plán predstavuje posledný krok k užším väzbám Pekingu a Moskvy, na posilnenie svojim oblastí energií a infraštruktúry.

Čína sa snaží diverzifikovať svoje zdroje energie, uprostred prosperujúcej domácej spotreby, zatiaľ čo Rusko, ktoré čelí obmedzeniam zo Západu sa snaží zamerať na export ropy a zemného plynu pre oblasť Ázie.

Ruský prezident Vladimír Putin a čínsky vicepremiér Zhang Gaoli sa minulý týždeň zúčastnili prevratných rokovaní o plynovode, ktorý pomôže spojiť Rusko a Čínu a priblíži tak realizáciu obrovskej energetickej dohody.

Po desiatich rokoch náročných rokovaní čínski a ruskí predstavitelia počas mája podpísali 30-ročnú dohodu v hodnote 400 miliárd amerických dolárov, čo by malo zahŕňať každoročnú prepravu 38 miliárd kubických metrov vo forme zemného plynu.

Podobné: Tieto krajiny najviac stratia, ak Rusko zavrie prívod plynu

Putin na ceremónii mimo sibírskeho mesta Jakutsk poznamenal: "V súčasnosti realizujeme najväčší stavebný projekt na svete."

Zhang poznamenal, že očakáva dokončenie potrubia do štyroch rokov.

Podľa čínskej oficiálnej tlačovej agentúry Xinhua, Zhang ďalej poznamenal: "Čína venuje dôsledné a neochvejné úsilie ohľadom vytvorenia strategického partnerstva s Ruskom, v oblasti energetickej spolupráce tak, ako sa na tom dohodli hlavy štátov oboch krajín."

Zdroj: TheMoscowTimes

Súvisiace články

Aktuálne správy