V Štátnej dume uvažujú o dodávkach plynu do Európy mimo Ukrajinu

List s otázkami o dodávkach ruského plynu reverzným tokom niektorými krajinami Európskej únie (EÚ) na Ukrajinu poslal generálnemu riaditeľovi ruskej energetickej spoločnosti Gazprom Alexejovi Millerovi prvý podpredseda Výboru Štátnej dumy pre priemysel Vladimir Guteňov. Informovali o tom dnes viaceré ruské médiá.
„V ostatnom čase sa výrazne zvýšil počet otázok voličov súvisiacich s rusko-ukrajinskými dodávkami plynu,“ citovala agentúra ITAR-TASS z Guteňovovho listu. Predstaviteľ Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, dúfa, že dostane odpovede na otázky o možnosti technologického dodávania ruského plynu reverzom na Ukrajinu, o tom, ktoré krajiny sa v tejto činnosti môžu angažovať, v akých objemoch plynu a napokon o tom, nakoľko to zodpovedá ustanoveniam v zmluvách, ktoré so spoločnosťou Gazprom dané krajiny EÚ uzatvorili.
„Kým nedostaneme odpoveď od Gazpromu a informácia o reexporte ruského plynu na Ukrajinu európskymi odberateľmi sa bude potvrdzovať, nazdávam sa, že budeme musieť posúdiť vhodnosť obmedzenia alebo zastavenia (dodávok plynu) ukrajinskou trasou,“ upozornil Guteňov. Na zabezpečenie exportu plynu do európskych krajín sa podľa neho môžu namiesto toho využiť rezervné kapacity Severného prúdu. „Ak európske krajiny plyn potrebujú, potom ako spotrebitelia nemôžu diktovať, ako ho chcú dostávať,“ citovala ruská tlačová agentúra.
Poslanec sa nazdáva, že obdobie, počas ktorého by sa nedodával plyn, by Gazprom mohol využiť na údržbu a plánované opravy na ukrajinskom smere v rámci príprav na zimné dodávky plynu európskym spotrebiteľom. Podľa Guteňova navrhované opatrenia môžu „vážne motivovať európskych partnerov k tomu, aby realizovali projekt Južný prúd“.
Denník Izvestia poukázal na skutočnosť, že poslanecká iniciatíva Guteňova sa časovo zhoduje s informáciami o obmedzení dodávok plynu do Poľska a na Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy