Kurz eura mierne vzrástol a pohybuje sa nad 1,29 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes mierne vzrástol a pohybuje sa nad hranicou 1,29 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,2941 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2928 (v stredu: 1,2929) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7735 (0,7735) eura.
Popoludní euro podporili údaje z amerického trhu práce, ktoré mierne sklamali očakávania. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti počas uplynulého týždňa prekvapivo vzrástol. Podľa expertov však uvoľnená politika ECB naďalej stláča kurz spoločnej európskej meny. Oživovanie eura pokladajú len za prechodné pred ďalším oslabovaním. V utorok (9. 9.) padol kurz eura až na 1,2860 USD/EUR, čo je najmenej za 14 mesiacov.
Šéf francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer chce, aby kurz spoločnej európskej meny pokračoval v poklese. „Musíme oslabiť euro, aby sme dosiahli náš inflačný cieľ na úrovni dvoch percent.“ ECB minulý týždeň z dôvodu slabého rastu ekonomiky v eurozóne a nízkej inflácie uvoľnila menovú politiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy