Začala plynová kríza: Rusko znížilo dodávky suroviny po Poľsku aj Slovensku

Slovenský plynárenský priemysel ajpotvrdil, že zaznamenal mierny pokles objemu dodávok zemného plynu približne o 10 %. Informoval o tom hovorca SPP Peter Bednár. Ruské ministerstvo energetiky tvrdí, že zatiaľ nedostalo pozvánku na trojstranné rokovania o plynovej kríze na Ukrajine s Európskou úniou (EÚ) a vládou v Kyjeve. Znížený objem pociťujú od včera aj Poliaci.

 Spoločnosť Eustream zaznamenala podľa informácií svojho hovorcu Vahrama Chuguryana úpravu tzv. nominácií. "Znížené objemy sú však vopred avizované a potvrdzované príslušnými nomináciami. Preto Eustream môže konštatovať, že preprava plynu zodpovedá potvrdeným objemom," spresnil hovorca aktuálnu situáciu.

"Na dodávky pre všetkých zákazníkov od domácností po veľké priemyselné podniky táto situácia nemá žiadny vplyv a sú v plnej miere zabezpečené. Znížené dodávky totiž predstavujú dostatočný objem plynu pre 'zdrojovanie' všetkých našich zákazníkov a zároveň z nich dopĺňame zásobníky, ktoré budú v najbližších dňoch naplnené na 100 %," ubezpečil zasde hovorca SPP.

"Naša spoločnosť prepravuje zákazníkom taký objem plynu, aký je pristavený na hraniciach. Prepravca nemá dôvod skúmať príčiny kolísania objemov plynu nominovaných jeho zákazníkmi. Objem prepravy závisí od dodávateľsko-odberateľských vzťahov zákazníkov (shipperov)," doplnil Chuguryan.

 Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí s celkovou dĺžkou viac ako 2255 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 MW.

 

Rusi chcú rokovať

Ruské ministerstvo energetiky zatiaľ nedostalo pozvánku na trojstranné rokovania o plynovej kríze na Ukrajine s Európskou úniou (EÚ) a vládou v Kyjeve. Uviedla to dnes hovorkyňa ruského ministerstva v reakcii na správy, že rokovania sa uskutočnia 20. septembra v Berlíne. Informovala o tom agentúra Reuters.  Európska komisia (EK) totiž oznámila, že jej zástupcovia, ako aj predstavitelia Ruska a Ukrajiny sa 20. septembra stretnú v Berlíne na rokovaniach o kríze.

"Nevieme nič o tomto termíne a nedostali sme žiadnu pozvánku," dodala hovorkyňa.    Ruský štátny energetický monopol Gazprom 16. júna zastavil export plynu na Ukrajinu, pretože mu nezaplatila za predchádzajúce dodávky komodity. Kyjevu sa však nepáči cena, ktorú od neho Gazprom žiada za plyn od 1. apríla 2014. Je totiž vyššia, ako účtuje ostatným klientom v Európe, dokonca vyššia ako v prípade ekonomicky silného Nemecka.

 Moskva minulý týždeň oznámila, že je pripravená obnoviť spoluprácu v oblasti plynu s Ukrajinou pod podmienkou, že Kyjev splatí svoje "astronomické dlhy" v plnej miere a bude súhlasiť s priemernou cenou za plyn na úrovni 385 USD (297,78 eura) za 1000 kubických metrov (m3).

Poľsko: Máme menej ako požadujeme

Poľský prevádzkovateľ plynových potrubí Gaz-System dnes potvrdil, že dodávky komodity z Ruska sú stále nižšie, ako požaduje plynárenský koncern PGNiG. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

"Stále dostávame menší objem plynu ako požadujeme," uviedla hovorkyňa Gaz-System Malgorzata Polkowska. Nespresnila však, o koľko klesol import plynu z Ruska. Polkowska dodala, že Poľsko zároveň dostáva viac plynu z Českej republiky a z Nemecka.

Skutočný dôvod obmedzenia dodávok nie je známy, ruský štátny energetický monopol Gazprom to dokonca popiera. Niektorí odborníci sa ale domnievajú, že je to odveta Moskvy za rozhodnutie Poľska pomôcť Ukrajine s dodávkami komodity.

Menej plynu majú aj Nemci

Aj nemecká energetická spoločnosť E.ON potvrdila, že zaregistrovala mierny pokles v dodávkach plynu z Ruska, ale nie dostatočne veľký na to, aby to negatívne ovplyvnilo jej situáciu v zásobovaní.

Poľsko zaznamenalo zníženie importu plynu v potrubí, ktoré vedie cez Ukrajinu a Bielorusko, a to v pondelok (8.9.) o 20 %, v utorok o 24 % a v stredu dokonca o 45 %.

Gazprom síce od 16. júna úplne zastavil export plynu na Ukrajinu pre spor o cenu a nezaplatenie predchádzajúcich dodávok, ale pokračuje v jeho transporte cez ukrajinské vetvy plynovodov ďalej do Európy.

Moskve sa však nepáči, že Poľsko a ďalšie štáty Európskej únie (EÚ) začali predávať časť ruského plynu Ukrajine. A Rusko hnevá, že Poľsko a zvyšok EÚ podporujú novú ukrajinskú vládu, ktorá namiesto tesnejších vzťahov s Moskvou uprednostňuje budovanie väzieb s Bruselom.

Gazprom odmieta obvinenia

Gazprom obmedzenie dodávok plynu do Poľska cez Bielorusko popiera a tvrdí, že do Poľska stále prúdi cez túto vetvu 23 miliónov metrov kubických (m3) plynu denne. Polkowska naopak informovala, že Gaz-System musel dočasne zastaviť transport plynu na Ukrajinu z technických dôvodov, teda pre nižší objem dodávok z Ruska. Hovorkyňa však neuviedla, kedy poľský operátor obnoví reverzný tok plynu na Ukrajinu v objeme zhruba 4 miliónov m3 plynu denne.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy