J. Mihál chce iný vzorec na výpočet vianočných príspevkov pre dôchodcov

Poslanci NR SR sa dnes hneď ráno v parlamente opäť vrátili k téme vianočných príspevkov pre dôchodcov. Opozícia stále nie je spokojná s tým, že plénum rokuje o tejto právnej norme v skrátenom legislatívnom konaní.
„Rád by som podal pozmeňujúce návrhy, ktoré mám v hlave, ale v tomto časovom strese a atmosfére, ktorá je v Národnej rade SR, je to jednoducho nemožné. Navyše, človek má celkom obavy, či má zmysel podávať opozičný poslanecký návrh potom, ako boli pred dvoma dňami zmietnuté z programu poslanecké opozičné návrhy,“ konštatoval na úvod tretieho rokovacieho dňa 37. schôdze Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec za stranu SaS Jozef Mihál.
Aj napriek tomu však v pléne načrtol niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktoré by predložil, keby sa o vianočných príspevkoch rokovalo v riadnom konaní. Ak by niečo navrhol, tak zmeniť vzorec na výpočet samotného vianočného príspevku. „Myslím si, či by nemalo vo vzorci na výpočet vianočného príspevku byť zohľadnené aj to, o aký druh dôchodku ide. Pretože je zásadný rozdiel, či ide o poberateľa starobného dôchodku, alebo či ide o poberateľa invalidného dôchodku. Hlavne by sa malo prihliadnuť na takzvané krátené invalidné dôchodky, to znamená dôchodky pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť,“ priblížil Mihál.
Podľa súčasného vládneho návrhu, o ktorom poslanci rokujú v druhom čítaní, sa mení koeficient vo vzorci na výpočet vianočného príspevku, a to na 0,18 z 0,1. Navrhovaná zmena má byť podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR solidárnejšia k nízkopríjmovým dôchodcom. Zvýšiť sa má aj maximálna suma vianočného príspevku na 87,26 eura zo súčasných 75 eur, čo predstavuje oproti roku 2013 nárast o 12,26 eura. Dôchodcovia by mali dostať aj vyšší jednorazový príplatok k vianočnému príspevku, a to v sume 12,74 eura. Týkať sa to však má len ľudí s dôchodkom do výšky 396,18 eura. Maximálna suma vianočného príspevku vrátane jednorazového zvýšenia pre dôchodky tak bude 100 eur, nárok naň budú mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresahuje 198,09 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy