Na odložené priznanie dane k príjmom zo zahraničia sú ešte vyše 2 týždne

Viac ako 14.000 občanov, ktorí mali vlani príjmy v zahraničí, si odložilo podanie daňového priznania k dani z príjmu na koniec septembra. Do 30. septembra 2014 sú povinní priznanie na daňovom úrade príslušnom podľa miesta bydliska alebo sídla firmy nielen podať, ale do tohto termínu daň aj zaplatiť. Môžu tiež podporiť 2 % alebo 3 % neziskové organizácie, ktoré sa v tomto roku uchádzajú o podiel na dani.
„Ak náš občan pracoval vlani v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia a určuje metódu vyňatia príjmov, uplatní si túto metódu,“ informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková. „V prípade, že v príslušnej zmluve je určená metóda zápočtu dane, môže napriek tomu svoje príjmy vyňať, ak tieto boli v zahraničí preukázateľne zdanené a je to pre neho výhodnejšie,“ vysvetlila.
Rovnako tak môže daňovník uplatniť metódu vyňatia príjmov zo zahraničia aj vtedy, ak pracoval v štáte, s ktorým Slovensko takúto zmluvu uzatvorenú nemá. „Len ak tieto príjmy boli tam preukázateľne zdanené, teda podrobené zdaneniu podľa legislatívy konkrétneho štátu, bez ohľadu na výšku zaplatenej dane po uplatnení nezdaniteľných položiek, respektíve úľav poskytnutých daňovou legislatívou daného štátu. Daňovník v takýchto prípadoch svoje príjmy nezdaní na Slovensku, nakoľko si v daňovom priznaní môže uplatniť metódu vyňatia týchto príjmov,“ doplnila hovorkyňa FS.
Daňové priznanie k dani z príjmu za rok 2013 podáva v tomto roku každý, koho vlaňajší príjem prekročil 1867,97 eura a ročné zúčtovanie mu nerobil zamestnávateľ. Firmy a právnické osoby priznanie podávajú bez ohľadu na výšku príjmov v roku 2013, platitelia DPH elektronicky.
Sadzba dane je pre fyzické osoby 19 % z tej časti základu dane, ktorý nepresiahne 34.401,74 eura, 25 % zo základu nad 34.401,74 eura. Právnické osoby platia zo základu dane 23 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy