Firmy majú na tvorbu miest pre mladých ľudí dostávať príspevok od štátu

Podporiť zamestnávanie mladých ľudí má nový príspevok od štátu. Firmy by sa oň mohli začať uchádzať od budúceho roka. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý dnes parlament poslal do druhého čítania. Na rokovanie ju predložil rezort práce.
Cieľom tohto návrhu je vytvoriť legislatívny rámec špecificky určený na podporu zamestnávania tých mladých ľudí, ktorí po ukončení školy, jej predčasnom opustení alebo po ukončení povinnej školskej dochádzky nikdy nezískali pravidelne platené zamestnanie.
Príspevok na podporu tvorby pracovných miest budú môcť zamestnávatelia získať prostredníctvom úradov práce. Podmienkou jeho poskytnutia je, že mladý nezamestnaný človek vo veku 25 až 29 rokov musí byť evidovaný na úrade práce najmenej šesť mesiacov a ľudia do 25 rokov majú byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace. „Príspevok sa poskytuje na základe písomnej dohody uzatvorenej medzi úradom práce a zamestnávateľom najmenej počas šiestich kalendárnych mesiacov a najviac počas 12 kalendárnych mesiacov,“ uvádza sa v novele. Zamestnávatelia však budú musieť toto pracovné miesto udržať počas obdobia zodpovedajúceho polovici podporovaného obdobia.
Výška finančnej podpory má závisieť aj od toho, aká je evidovaná miera nezamestnanosti v príslušnom okrese vo vzťahu k priemernej evidovanej nezamestnanosti na Slovensku. Najvyšší príspevok tak budú môcť získať firmy v okresoch, kde je nezamestnanosť vyššia ako celoslovenský priemer. „V okresoch s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti vyššou, ako je celoslovenský priemer v kalendárnom roku, ktorý predchádza roku, v ktorom sa príspevok poskytuje, je mesačná výška príspevku 80 % z celkovej ceny práce zamestnanca, najviac 60 % priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza roku, v ktorom sa príspevok poskytuje,“ uvádza sa v návrhu zákona.
Ministerstvo práce vyčíslilo, že na poskytovanie príspevku chce v roku 2015 vynaložiť takmer 20,1 milióna eur, pričom 3 milióny eur majú ísť priamo zo štátneho rozpočtu, spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje má predstavovať 2,56 milióna eur a 14,5 milióna eur pôjde na príspevky z Európskeho sociálneho fondu. Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy