Bankári spôsobili paniku: Z britských bánk vyberajte peniaze, inak o ne prídete!

Svetové banky varujú: Nezávislosť Škótska môže mať katastrofálny dopad na ekonomiku Veľkej Británie. Všetko však závisí od referenda, ktoré sa bude konať v druhej polovici septembra. Ešte však nie je rozhodnuté a britská mena sa začína prepadávať.

Situácia na Ukrajine a Blízkom východe zatienila problémy, ktoré v tomto čase trápia Spojené kráľovstvo. Britská libra sa prepadáva a oslabuje oproti doláru. Pozitívne vyhliadky nie sú ani na pracovnom trhu, kde veľké spoločnosti pozastavili najímanie nových pracovníkov.

Čo sa môže stať v prípade, ak v Škótsku zvíťazia stúpenci nezávislosti?

  1. Hodnota britskej libry môže klesnúť až o 15 percent.
  2. Japonská banka Nomura odporúča investorom, aby sa pripravili na prepad šterlingu.
  3. Oddelenie Škótska od Spojeného kráľovstva po viac ako 300 rokoch môže spôsobiť na trhoch „katastrofický šok“.
  4. Už tento týždeň hodnota britskej meny klesla na 10-mesačné minimum oproti doláru.
  5. Prepad hrozí aj na akciových trhoch.

Medzinárodní investori vrátane banky Nomura odporúčajú vybrať si peniaze z britských bánk, aby sa ochránili pred hroziacemu vplyvu škótskej nezávislosti. Po pozitívnom hlasovaní v škótskom referende hrozí prepad šterlingu (britskej libry) až o 15 percent, čo môže mať vplyv aj na obeživo vo finančných inštitúciách. V ohrození sú tak úspory a dôchodky obyčajných rodín.

Britský premiér David Camerom prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby udržal Britániu jednotnú. Tento týždeň sa vzdal hodiny otázok a odpovedí vo Westministeri a vydal sa na cestu do Škótska, kde sa stretol s vysokými predstaviteľmi obchodných spoločností. V rozhovoroch nechýbal Sir Richard Broadbent, predseda spoločnosti Tesco a Karen Brady, podpredsedníčka spoločnosti West Ham United.

Podľa prieskumu TNS sa však situácia nevyvíja v prospech Veľkej Británie. Stúpenci zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve deväť dní pred referendom vedú s najtesnejším rozdielom jedného percentuálneho bodu nad zástancami nezávislosti. Tí získali 38 percent v porovnaní s voličmi proti samostatnosti Škótska (38 percent). Tento výsledok mal dokonca za následok pokles na britských finančných trhoch. Hodnota britskej libry naďalej klesá a pokles zaznamenala aj voči doláru, dostala sa na 10 mesačné minimum. Devízový stratég japonskej banky Namura Jordan Rochester upozorňuje, že Sterling by v najhoršom prípade mohol klesnúť o 15 percent. V neistote zostávajú aj investori, ktorí budú musieť dlhšiu dobu prijať obdobie neistoty.

Situácia vo Veľkej Británii sa môže ešte vyhrotiť, ak Škótsko odmietne prevziať svoj podiel na dlhu Veľkej Británie a zanechá si celý podiel na ropnej produkcii.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy