Cenová hladina v Poľsku je o 20 % nižšia ako na Slovensku

Ceny tovarov a služieb na Slovensku sú v porovnaní s európskym priemerom nižšie až o 29 %, na druhej strane však priemerná mzda v SR dosahuje len približne tretinu priemeru Európskej únie (EÚ). Slovensko bolo podľa aktuálnych údajov európskeho štatistického úradu Eurostat vlani siedmou najlacnejšou krajinou v rámci EÚ. Ceny za slovenské tovary a služby v roku 2013 tvorili 71 % z jej priemeru. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky (PB).
Najnižšiu cenovú hladinu, nedosahujúcu ani polovicu európskeho priemeru, má Bulharsko. Cenovky nižšie ako 60 % priemeru EÚ však vlani mali aj Poliaci, Rumuni a Maďari. Naopak, najdrahšie sa žije na severe Európy. Cenová úroveň v Dánsku dosiahla vlani 140 %, vo Švédsku 130 % a Fínsku 124 % európskeho priemeru. „Práve v Škandinávii sa však popri krajinách Beneluxu aj najviac zarába a vyššie ceny v obchodoch sú tak plne kompenzované nadpriemernými mzdami,“ zdôvodnila analytička PB Dana Vrabcová.
Ako dodala, Slováci zaplatia menej než v iných európskych krajinách najmä za oblasti vzdelávania a zdravia, lacnejšie ich ale v porovnaní s priemerom vychádzajú aj ostatné časti spotrebného koša. „Celková cenová hladina na Slovensku je na vlas rovnaká ako v Českej republike. Rozdiely sú však badateľné pri pohľade na jednotlivé kategórie tovarov a služieb,“ uviedla analytička s tým, že zatiaľ čo napríklad za potraviny, oblečenie či služby reštaurácií a hotelov platia Česi menej, za bývanie, energie, zdravie a vzdelávanie si oproti Slovákom priplácajú rádovo 10 až 20 %.
V Maďarsku je cenová hladina v porovnaní so Slovenskom o 15 % nižšia. Približne o pätinu menej platia Maďari za vzdelávanie, reštaurácie a hotely, zariadenie do domácnosti, ale aj za oblečenie a obuv. Jedine za dopravu si Maďari v porovnaní so Slovákmi priplácajú, a to približne 6 %. „Spomedzi našich susedov vidia najnižšie sumy na cenovkách v obchodoch Poliaci. Cenová hladina v Poľsku je o 20 % nižšia ako u nás,“ konkretizovala Vrabcová. Potraviny a nealkoholické nápoje stoja v Poľsku až o 30 % menej ako na Slovensku, lacnejšie sú tam však aj náklady na bývanie a energie i zariadenie do domácnosti. Drahšie o 11 % sú iba reštauračné a hotelové služby.
Výrazne nižšie ceny tovarov a služieb v Maďarsku a Poľsku podľa analytičky lákajú Slovákov na nákupy v týchto krajinách. „Takáto nákupná turistika za hranicami však našej ekonomike vôbec neprospieva. Zatiaľ čo my sa tešíme z úspory niekoľkých eur, minuté peniaze sa do čísel slovenskej ekonomiky nezarátajú. Zarobiť totiž dáme a tržby zvýšime obchodníkom v okolitých krajinách a nepriamo prostredníctvom daní aj ich štátnej kase,“ uzavrela Vrabcová.

Súvisiace články

Aktuálne správy