Kiwi zažíva ťažké časy

Rany pod pás okrem libry, jenu a eura dostáva od amerického doláru aj jeho novozélandský „kolega“.  Dôvodov je hneď viacero. Na jednej strane je tu sila zelenej bankovky, ktorá je podporovaná očakávaniami skoršieho zvyšovania sadzieb v USA, kvôli relatívne dobrým prichádzajúcim dátam z americkej ekonomiky. Trhový konsenzus sa posúva na skoršie obdobia roku 2015, než pôvodne očakávané obdobia v druhej polovici budúceho roka. Podľa jedného z oslovených analytikov agentúrou Bloombergu sa sadzby budú zvyšovať už na septembrovom zasadnutí Fedu. Zatiaľ je tento pán osamotený vo svojom názore, ale s pribúdajúcimi mesiacmi sa k nemu pridávajú ďalší. V októbri a decembri sú aktuálne dvaja, na januárovom zasadnutí pribúda ďalší, no a na marcovom je nárast výraznejší na 8 analytikov, pričom sa medzi nimi objavuje už aj takzvaný „1st ranking“ analytik (jeho odhady patria medzi najpresnejšie a najúspešnejšie).

V pondelok San Franciská pobočka Fedu vo svojom reporte naznačila, že trhy môžu podceňovať tempo potenciálneho zvyšovania sadzieb, čo dokazuje aj nižšia volatilita na finančných trhoch v poslednej dobe. Ceny finančných aktív, akcie a dlhopisy, sú citlivé na neočakávané zmeny úrokových sadzieb, pretože ich súčasná hodnota sa stanovuje diskontovaním budúcich peňažných tokov. To znamená, že nízka volatilita na trhoch by mohla čiastočne odrážať relatívnu istotu účastníkov trhu o budúcich úrokových sadzbách.

Na druhej strane sú to problémy Nového Zélandu. Cena mlieka sa opäť prepadá, a keďže ide o jeden z najvýznamnejších produktov krajiny, je vyvíjaný aj tlak na domácu menu.  Na Novom Zélande sa konajú 20. Septembra voľby a hlavná opozičná strana Labouristická strana chce, aby sa RBNZ zamerala okrem inflácie aj na deficit bežného účtu. Ich hovorca sa vyjadril, „že kiwi je nadhodnotené a krajina má štrukturálne vyššie sadzby ako zvyšok sveta“. „Je čas uvedomiť si, že kontrola inflácie je na podporu silnejšej ekonomiky a vyššieho tempa rastu sadzieb a nejde to len tak samo o sebe“. Z týchto slov je jasné, že ak sa Labour Party dostane k vláde, bude zrejme za oslabenie domácej meny.

Graf NZDUSD

Zdroj: Bloomberg

Technicky sa na ročnom grafe nie poriadne o čo oprieť. Prudký výpredaj novozélandského dolára sa zdá, ženemá koniec. Ak padne za korisť medveďom aktuálny cieľ 0.82 NZDUSD, posunieme sa pravdepodobne o ďalšiu figúru nižšie, až k úrovniam tesne nad 0.81 NZDUSD (červená linka).

Očakávania rozhodnutia o sadzbách RBNZ

Zdroj: Bloomberg

Podporu nedostane kiwi ani na dnešnom zasadnutí RBNZ, nakoľko aj odhady analytikov jednohlasne hovora o tom, že hlavná sadzba 3.5 % ostane nezmenená. Budúce forwardové kurzy tiež naznačujú, že kiwi bude pokračovať v poklese tak, aby sa znížil deficit bežného účtu a inflácia sa udržala medzi 1 a 3 %.

Forwardové ceny pre NZDUSD

Source: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy