EÚ tlačí na energetickú dohodu s USA

USA by sa mali zaviazať, že v rámci Transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícii (TTIP) budú do EÚ exportovať ropu a zemný plyn. Uviedol to v utorok eurokomisár pre obchodné záležitosti Karel De Gucht

WASHINGTON 10. septembra (SITA, Reuters) – USA by sa mali zaviazať, že v rámci Transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícii (TTIP) budú do EÚ exportovať ropu a zemný plyn. Uviedol to v utorok eurokomisár pre obchodné záležitosti Karel De Gucht, pričom narážal na geopolitickú situáciu, v ktorej sa EÚ nachádza. "Nedokážem si predstaviť, že by bolo TTIP bez takýchto (energetických) rezerv,“ povedal Karel De Gucht.

 

 

 

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti s budúcnosťou Ukrajiny je impulzom pre EÚ, aby obnovila úsilie o ukončenie závislosti od ruského plynu trvajúcej desaťročia. Jedným z riešení by mohol byť prístup k americkým zdrojom.

De Gucht vyhlásil, že partnerstvo pravdepodobne nezačne fungovať skôr než o vyše roka. „Myslím si, že každý bude súhlasiť, že energia je v súčasnosti o čosi naliehavejšia a taktiež veľmi geostrategická,“ dodal De Gucht. Predstavitelia USA sa obávajú, že väčší export by mohol zvýšiť ceny pohonných hmôt na domácom trhu. To by potenciálne mohlo politikov stáť hlasy voličov a poškodiť konkurencieschopnosť odvetví, ktoré sú energeticky náročné.

Súvisiace články

Aktuálne správy