Kurz eura je najnižší za 14 mesiacov

Kurz spoločnej európskej meny bol aj dnes pod tlakom a klesol na najnižšiu úroveň za 14 mesiacov. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura dnes dočasne padol až na 1,2860 USD/EUR. Neskôr euro zmazalo časť strát a neskoro popoludní sa predávalo po 1,2885 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2902 (v pondelok: 1,2947) USD/EUR. To znamená, že dolár 0,7751 (0,7724) eura.
„Špekulácie o potenciálnom skoršom sprísnení menovej politiky v USA podporili americký dolár,“ uviedol devízový expert Commerzbank Lutz Karpowitz. Niektorí ekonómovia predpokladajú, že americká centrálna banka (Fed) začne zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa doteraz očakávalo. Trh vo všeobecnosti počíta s tým, že Fed po prvý krát zvýši sadzby v polovici roka 2015.
Aktuálne údaje z ekonomiky USA pozitívne prekvapili, čo vyvolalo diskusiu o tom, kedy začne Fed zvyšovať úrokové sadzby. Diskusia sa podľa Karpowitza ešte zintenzívni po tom, čo Fed v októbri ukončí program nákupu dlhopisov.
To znamená, že euro zrejme zostane pod tlakom. ECB sa totiž naopak prostredníctvom uvoľnenej menovej politiky snaží o oslabenie spoločnej európskej meny. Silný dolár spôsobil podľa Karpowitza aj pokles kurzu jenu. Dolár dnes posilnil na 6-ročné maximum 106,39 JPY/USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy