Dolár v utorok výrazne posilnil

Správa "FINANCIE: Dolár v utorok výrazne posilnil", rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

Správa „FINANCIE: Dolár v utorok výrazne posilnil“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 9. septembra (SITA, Reuters) – Dolár v utorok oproti jenu stúpol na šesťročné maximum. Podporou pre americkú menu bolo pondelkové zverejnenie štúdie pobočky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) v San Franciscu, podľa ktorej centrálna banka USA predpokladá skoršie zvýšenie úrokov ako investori. To viedlo k rastu dolára voči jenu na 106,39 JPY/USD, čiže na najvyššiu úroveň za šesť rokov. Neskôr ustúpil na 106,20 JPY/USD, čiže oproti predošlému dňu bol stále vyššie o 0,15 %. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, posilnil o 0,15 % na 84,360 bodu.

Spoločná európska mena voči doláru klesla na nové štrnásťmesačné minimum 1,2860 USD/EUR. Neskôr sa zotavila na 1,2885 USD/EUR, ale aj tak bola oproti predchádzajúcemu dňu mierne nižšie. Britská libra oproti doláru počas ázijského obchodovania klesla na takmer desaťmesačné minimum 1,6065 USD/GBP. Potom však stúpla na 1,6125 USD/GBP, čiže oproti predošlému dňu získala 0,1 %. Pomohla je správa o tom, že produkcia britského priemyslu bola v júli vyššia, ako sa očakávalo. Libru podporilo aj vyjadrenie guvernéra Bank of England Marka Carneya, ktorým naznačil, že britská centrálna banka by mohla na jar začať zvyšovať úroky.

Stredoeurópske meny v utorok oproti euru oslabili v reakcii na to, že Európska únia hrozí zavedením ďalších sankcií voči Rusku. Táto situácia totiž zvyšuje pravdepodobnosť, že centrálne banky regiónu zredukujú úrokové sadzby. Česká koruna do 15:49 SELČ oslabila o 0,19 % na 27,700 CZK/EUR. Poľský zlotý si odpísal 0,61 % a klesol na 4,204 PLN/EUR a maďarský forint stratil až 0,79 % a jeho hodnota sa znížila na 317 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy