Morgan Stanley zaplatí 95 miliónov USD za ukončenie sporu s investormi

Americká banka Morgan Stanley súhlasila, že zaplatí 95 miliónov USD (73,38 milióna eur) za ukončenie súdneho procesu o zavádzaní pri predaji hypotekárnych cenných papierov pred krízou v roku 2008. Informoval o tom portál Business Times.
Dohoda o urovnaní uzavrela niekoľkoročný spor s dvojicou investorov, ktorí banku obvinili, že im poskytla falošné a zavádzajúce informácie o rizikových cenných papieroch. Presnejšie, ide o spoločnosti Public Employees‘ Retirement System of Mississippi (MissPERS) a West Virginia Investment Management Board, ktoré argumentovali, že banka porušila americký zákon o cenných papieroch, keď „pribalila“ a predávala rizikové hypotekárne záložne listy v spoločnom balíku s ďalšími cennými papiermi v rámci 13 ponúk v roku 2006 a 16 ponúk v roku 2007.
Viaceré veľké banky v USA čelia súdnym sporom v súvislosti so zavádzaním klientov pri predaji rizikových hypotekárnych cenných papierov, ktoré viedli ku kolapsu hypotekárneho trhu v USA. Ten odštartoval globálnu finančnú krízu, ktorá v roku 2008 prerástla do hospodárskej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy