Rekordná obchodná bilancia Nemecka a Škótske referendum

Tak dôležité makroekonomické dáta, ako boli zverejnené v minulo týždni, na pondelkovom programe neboli, ale pár z nich stojí určite za zmienku. Júlový prebytok nemeckej obchodnej bilancie sa dostal na nové historické maximum. Číslo 23.4 miliárd eur prekonalo očakávania 15.9 miliárd, čo majú na svedomí hlavne rekordné úrovne nemeckého vývozu. V mesiaci júl vzrástol export percentuálne najviac za viac ako dva roky (+4.7 %, odhad +0.6 %) a exportérom v krajine sa podarilo vyviesť tovar v hodnote 101 miliárd eur. Tento ukazovateľ sa dostal po prvý krát v histórii nad hodnotu 100 miliárd. Bola to s najväčšou pravdepodobnosťou práve rekordná obchodná bilancia Nemecka, ktorá pomohla akciovému indexu DAX uzavrieť v úvode týždňa so ziskom +0.11 %. Ostatné európske indexy uzatvárali v červenom teritóriu: CAC 40 -0.26 % a FTSE 100 -0.30 %.

Na ostatných európskych trhoch tak panovala nervozita ohľadom škótskeho referenda, ktoré sa uskutoční 18. septembra a bude sa v ňom rozhodovať o ukončení/neukončení 307 rokov trvajúceho zväzku Škótska  a Veľkej Británie. Fakt, že jeden z posledných prieskumov ukázal vedenie prívržencov nezávislosti Škótska, vyvinul na trhy tlak, najmä teda na londýnsky FTSE a britskú libru. Tá sa dostala na páre s dolárom na minimá z novembra 2013, konkrétne 1.6103 GBPUSD (-1.2 %). Ešte pred nedávnom bolo osamostatnenie Škótska len málo pravdepodobné a o to šokujúcejšie posledný prieskum vyznieva.

Na trhu bolo cítiť aj mierne obavy, že prímerie dohodnuté ešte v piatok medzi Ukrajinou a pro-ruskými rebelmi môže stroskotať po víkendových správach o bojoch vo východnej časti Ukrajiny. Dodržiavanie prímeria bude smerodajné aj pre uplatňovanie nových sankcií EÚ proti Moskve.

Je potrebné spomenúť, že cez víkend zverejnilo Japonsko medziročný pokles HDP v 2. kvartály o -7.1 % (odhad -6.9 %, za 1Q -6.8 %) a kvartálny pokles za rovnaké obdobie -1.8 %. Nepriaznivo sa tak začína prejavovať zvýšenie daní v krajine, čoho výsledkom je aktuálne najväčší prepad ekonomiky za posledných 5 rokov.

Americké akcie prevažne klesli (DJIA -0.15 %, Nasdaq +0.2 %, S&P 500 -0.31 %), zatiaľ čo sa ropa Brent dostala pod 100 dolárov po prvýkrát od júna  2013, kvôli spomaleniu ekonomík v Európe a Ázii a pod tlakom zvyšovania produkcie v Líbyi a USA. Prepad k minimu 99.4 USD bol ešte do konca dňa skúpený na 100.20 USD, čo znamenalo denný pokles len o -0.6 %.

Na Forexe okrem vypredávania britskej libry, výraznejšie strácal aj japonský jen (-0.85 % k 106 USDJPY) a aj euro stratou -0.4 % zlomilo support 1.29 EURUSD a vytvorilo denné minimá na 1.2882 EURUSD.

Súvisiace články

Aktuálne správy