Nikkei: Bude sa situácia opakovať?

Včera v noci boli revidované posledné dáta z Japonska. GDP annualizované bolo revidované nižšie, z -6.9% až na -7.1% a kvartálne pokleslo o 1.8% namiesto pôvodných -1.7%. Biznis Spending/CAPEX klesol o 5.1%, najhoršie od Q2 2009 a spotrebiteľské výdavky nakoniec skončili -5.3%, čo je najhorší výsledok v histórii. Japonské čísla tak ani náhodou nepotvrdzujú slova politikov o tom, že obnova pokračuje správnym smerom. Currency debasement ešte nikdy nedokázal vytvoriť ekonomickú hodnotu, ani bohatstvo a tento krát to nebude inak. Japonský jen začína znova oslabovať, USDJPY sa obchoduje už nad 105.00 a to samozrejme tlačí nahor Nikkei.

Ak sa pozrieme na graf, vidíme prudký exponenciálny rast japonského indexu koncom roka 2012, keď sa k moci dostal Abe a začal vykonávať svoj veľký monetárny experiment. Nikkei sa zastavil až na úrovni 16 000, nastala korekcia a ani druhý útok na tento level nebol úspešný (december 2013). Akcie sa v roku 2014 obchodujú jemne doprava, ale rastové tendencie stále trvajú, hlavne s oslabovaním jenu. Aktuálne sa Nikkei obchoduje na 15 705 bodoch a je tak len na skok vzdialený od maxím na 16 000 bodoch.

Source: Bloomberg

Čo je však zaujímavejšie je dopad zvyšovania daní na ekonomiku, ako aj na japonské akcie. Naposledy sme videli zvýšenie daní v roku 1997 a po ňom nastal naozaj prudký pokles indexu. Situácia vyzerá veľmi podobne aj teraz. Dokonca úplne rovnako. Čaká nás aj tento krát silný pokles japonského indexu? Hovorí sa, že história sa neopakuje, len rýmuje. Ak by sa mala rýmovať aj teraz, Nikkei by mal klesnúť až k úrovni 12 000, stále však bude nad úrovňami z roku 2012.

Source: Bloomberg, Zerohedge

Súvisiace články

Aktuálne správy