Verdikt súdu v USA za haváriu z roku 2010 možno donúti BP skresať ruské aktíva

Riziko, že britská ropná spoločnosť BP bude musieť na ďalších pokutách za haváriu ropnej plošiny v Mexickom zálive z roku 2010 zaplatiť ďalších možno až 18 miliárd USD (13,90 miliardy eur), pravdepodobne donúti firmu zredukovať rozsah svojich ruských aktív.

Tie sa totiž v poslednom období stávajú rizikovejšími položkami, keďže môžu britskú spoločnosť zatiahnuť pre krízu na Ukrajine do sporu medzi Ruskom a Západom. Informovala o tom agentúra Reuters. Vo štvrtok (4.9.) americký súd v New Orleans rozhodol, že BP sa v súvislosti s haváriou plošiny Deepwater Horizon dopustila "hrubej nedbanlivosti" a je hlavným vinníkom havárie. Koncom apríla 2010 došlo v Mexickom zálive k výbuchu ropnej plošiny Deepwater Horizon, ktorý si vyžiadal životy 11 robotníkov a spôsobil najväčšiu ekologickú katastrofu v dejinách USA. Do dvoch dní po výbuchu vrtu sa plošina potopila a zo zničeného vrtu potom tri mesiace unikala do Mexického zálivu ropa, ktorá zamorila pobrežia viacerých štátov USA.

Hodnota akcií BP po najnovšom verdikte súdu prudko klesla. O deň neskôr sa však akcie zotavili, keď viacerí analytici uviedli, že stanovenie výšky ďalších prípadných pokút bude trvať ešte dlhý čas a spoločnosť by ich mohla zaplatiť aj bez toho, aby musela predať niektoré z kľúčových aktív či výrazne zasiahnuť do dividend.
Niektorí analytici ale dodali, že táto správa by mohla prinútiť firmu znížiť svoju expozíciu voči ruskému trhu, kde situácia nie je pre sankcie Západu práve najistejšia. Západné krajiny uvalili na Rusko viaceré sankcie v reakcii na krízu na Ukrajine, z ktorej obviňujú práve Rusko. To následne reagovalo odvetnými sankciami v podobe zákazu dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov zo západných krajín.

"Vzhľadom na situáciu na Ukrajine a v Rusku by ma neprekvapilo, keby sa BP rozhodla znížiť svoj vysoký podiel v Rosnefti a zredukovala tak riziká na ruskom trhu, aj keď toto aktívum patrí medzi ziskové," povedal analytik zo spoločnosti Natixis Abishek Deshpande. Podiel britskej firmy v najväčšej ruskej ropnej spoločnosti dosahuje 19,75 % a BP je druhým najväčším akcionárom.

Britská firma zatiaľ tvrdí, že jej aktivity na ruskom trhu nemieni meniť, napriek súčasnej kríze. Na najnovšie diskusie o možnej redukcii ruských aktív odmietla reagovať. Podľa Deshpandeho však v prípade, že by objem aktív chcela znížiť, nebude to mať s predajom jednoduché, pretože počet záujemcov bude obmedzený. Možný záujem sa dá očakávať medzi čínskymi firmami, prípadne od samotnej Rosnefti. Aj ruská štátna spoločnosť však bude mať problémy, nakoľko v dôsledku sankcií má obmedzený prístup ku kapitálu.

BP v minulých rokoch predala aktíva zhruba za 50 miliárd USD, aby získala financie na vyplácanie kompenzácií v dôsledku havárie v Mexickom zálive. Zároveň vyčlenila finančné rezervy na vyčistenie zasiahnutých oblastí a kompenzácie v hodnote 42 miliárd USD. Najnovšie rozhodnutie súdu v New Orleans by spoločnosť mohlo zaťažiť ďalšími takmer 18 miliardami USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy