Maďarsko úrokové sadzby nezníži

Uvoľnenie monetárnej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) nie je dôvodom, aby maďarská centrálna banka znižovala úrokové sadzby, povedal jej hlavný ekonóm

NYÍREGYHÁZA 7. septembra (SITA, Reuters) – Uvoľnenie monetárnej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) nie je dôvodom, aby maďarská centrálna banka znižovala úrokové sadzby. Tento krok by však mohol vyvážiť negatívne trhové riziká ako napríklad konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Uviedol to hlavný ekonóm maďarskej centrálnej banky Daniel Palotai. Podľa neho by na základe súčasných okolností mohla uvoľnená monetárna politika v Maďarsku ostať nezmenená do konca roku 2015.

Centrálna banka v júli uviedla, že ukončila cyklus uvoľňovania monetárnej politiky. Hlavná úroková sadzba v krajine je v súčasnosti vo výške 2,1 %. „Celkovo môžem povedať, že manévrovací priestor v súvislosti s monetárnou politikou v Maďarsku sa vzhľadom na kroky ECB nezmenil. Opatrenia ECB by však dostatočne mohli vyvážiť iný negatívny vývoj trhu,“ povedal Palotai.

ECB vo štvrtok zrazila úrokové sadzby na nové rekordné dno. Hlavnú refinančnú sadzbu znížila na 0,05 % z úrovne 0,15 % a jednodňovú depozitnú sadzbu z -0,1 % na -0,2 %. Vzhľadom na dlhodobo nízku infláciu a slabý hospodársky rast eurozóny sa krok banky všeobecne očakával. ECB v júni zverejnila plán dlhodobých lacných úverov pre komerčné banky s cieľom uľahčiť malým a stredným podnikom prístup k financovaniu a zabrániť deflácii. O prvé úvery z programu sa môžu banky uchádzať 18. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy