Ryanair údajne plánuje kúpiť 100 boeingov s väčším počtom sedadiel

Írske nízkonákladové aerolínie Ryanair sú blízko uzatvorenia dohody o kúpe minimálne 100 boeingov 737 MAX so zvýšeným počtom sedadiel. Hodnota kontraktu, ktorého dokončenie sa očakáva v najbližších dňoch, maximálne týždňoch, sa odhaduje na 10 miliárd USD (7,72 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na dva nemenované zdroje.
Informácie sa objavili zhruba dva mesiace po tom, ako americký Boeing oznámil, že uvažuje o zvýšení počtu sedadiel vo svojom novom lietadle 737 MAX ponukou verzie stroja s 200 sedadlami. To by znamenalo o 11 sedadiel viac, než je maximum pre 737 MAX.
Podľa jedného zo zdrojov, ktoré pre Reuters informáciu o plánoch Ryanairu poskytli, by írska spoločnosť mohla uzatvoriť dohodu už do polovice septembra. Vedenie Ryanairu sa k informáciám nevyjadrilo.
Obaja svetoví výrobcovia lietadiel, Boeing aj európsky Airbus, sa snažia v poslednom období vyjsť v ústrety nízkonákladovým spoločnostiam, ktoré tlačia na znižovanie nákladov. Obe firmy preto pridávajú do lietadiel ďalšie sedadlá, čo znižuje prevádzkové náklady.
Najskôr Airbus v júni oznámil, že zvýši maximálny počet sedadiel vo svojom modernizovanom stroji A320neo na 189. Tým by dosiahol počet sedadiel, aký má momentálne hlavná verzia Boeingu 737 MAX a palivové náklady na jedno sedadlo by tým skresal o 3,5 %. O pár týždňov neskôr Boeing prišiel so svojou ponukou, že uvažuje o novej verzii 787 MAX, ktorá by mala 200 sedadiel. Bližšie nešpecifikovaná úspora nákladov by podľa šéfa divízie komerčných lietadiel Boeingu Raya Connera mala dosiahnuť 5 %.
„Verzia s 200 sedadlami je takmer šitá na mieru Ryanairu,“ povedal analytik Stephen Furlong zo spoločnosti Davy Stockbrokers v Dubline. Šéf Ryanairu Michael O’Leary totiž už dlhší čas tlačí na výrobcov lietadiel, aby stroje mali do 200 sedadiel. Tým by sa maximalizoval pomer medzi počtom pasažierov a členov palubného personálu. Normy totiž stanovujú, že na každých 50 cestujúcich musí mať letecká spoločnosť jedného člena palubného personálu. O’Leary dokonca vyhlásil, že kúpi lietadlá od čínskeho výrobcu Comac, ak by jeho požiadavku splnil.
Ak by Ryanair kontrakt podpísal, pre Boeing to bude ďalšia významná objednávka. Minulý rok írska spoločnosť objednala od amerického výrobcu 175 lietadiel 737-800 v hodnote 15,6 miliardy USD. Bola to najväčšia jednorazová objednávka pre Boeing od európskej spoločnosti. Neskôr Ryanair objednávku mierne navýšil na 180 strojov. Prvé lietadlo by mala firma dostať koncom tohto mesiaca.

Súvisiace články

Aktuálne správy