Nemecký Fraport kúpi väčšinový podiel v ľubľanskom letisku

Nemecká spoločnosť Fraport sa dohodla na kúpe väčšinového podielu ľubľanského letiska. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Nemecký prevádzkovateľ letísk zaplatí za 75,5-% podiel v spoločnosti Aerodrom Ljubljana 177,1 milióna eur a na základe dohody predloží ponuku na odkúpenie zvyšku akcií. Suma je bez dlhu, keďže Aerodrom Ljubljana nepatrí medzi zadlžené firmy.
Slovinská spoločnosť prepravila v minulom roku 1,3 milióna cestujúcich. Jej tržby dosiahli 31 miliónov eur a čistý zisk 5,2 milióna eur. Aerodrom Ljubljana je jednou z 15 spoločností, ktoré slovinská vláda určila minulý rok na privatizáciu. K ďalším firmám patria Telekom Slovenije, banka NKBM či letecká spoločnosť Adria Airways.
Okrem nemeckého Fraportu sa o podiel v Aerodrome Ljubljana zaujímala aj francúzska spoločnosť Vinci Airports, ale i čínska firma poskytujúca lízing lietadiel. Fraport vlastní a prevádzkuje najväčšie nemecké letisko vo Frankfurte nad Mohanom a okrem neho aj približne 10 zahraničných letísk. Medzi nimi sú napríklad letisko v peruánskej Lime alebo ruskom Petrohrade.

Súvisiace články

Aktuálne správy