Nezamestnanosť bude v štátoch OECD klesať do konca r. 2015 len mierne

Kríza na trhu práce v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa začína zmierňovať, no nezamestnanosť bude do konca budúceho roka klesať naďalej len veľmi mierne. Uviedla to dnes OECD. Informovali o tom agentúry DPA a spravodajská stanica Deutsche Welle.
V najnovšej prognóze o vývoji nezamestnanosti v členských krajinách OECD organizácia uviedla, že miera nezamestnanosti „začala vo viacerých štátoch zaznamenávať klesajúci trend“. Pokles bude pokračovať, no len miernym tempom.
Ako dodala, priemerná miera nezamestnanosti v krajinách OECD, ktorá v polovici tohto roka dosiahla 7,4 %, by do konca roka 2015 mala klesnúť na 7,1 %. Pre porovnanie, v októbri 2009 dosiahla nezamestnanosť v OECD 8,5 %, čo bolo povojnové maximum.
V eurozóne organizácia predpokladá pokles nezamestnanosti do konca roku 2015 na 11,2 % z 11,6 % v polovici tohto roka. Vývoj na trhu práce v jednotlivých krajinách eurozóny sa však bude aj naďalej výrazne líšiť.
Zatiaľ čo v Španielsku a Grécku sa nezamestnanosť udrží vysoko nad 20 % (v Španielsku okolo 24 % a Grécku okolo 27 %), v Rakúsku a Nemecku by nemala dosahovať 5 %. Podobne nízku úroveň nezamestnanosti odhaduje OECD napríklad aj v Nórsku, Japonsku, Švajčiarsku, Južnej Kórei, Mexiku či na Islande. V krajinách ako Portugalsko, Taliansko, Slovensko a Slovinsko by sa nezamestnanosť mala udržať nad 10 %.
Čo sa týka Spojených štátov, OECD predpokladá v tejto ekonomike rýchle tempo tvorby nových pracovných miest a miera nezamestnanosti by do konca roku 2015 mala klesnúť na 5,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy