Rosnefť očakáva v tomto roku zisk okolo 13,5 miliardy USD

Čistý zisk najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť by mal do konca tohto roka dosiahnuť okolo 13,5 miliardy USD (10,30 miliardy eur). Povedal to šéf Rosnefti Igor Sečin. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
„V 1. polroku tohto roka sme dosiahli zisk 5 miliárd USD pri tržbách na úrovni zhruba 80 miliárd USD,“ povedal v týchto dňoch Sečin pre nemecký týždenník Der Spiegel. „Do konca roka by sa mal zisk vyšplhať na 13,5 miliardy USD,“ dodal s tým, že finančná základňa spoločnosti jej umožní pokračovať v projektoch najbližších 20 rokov.
Ako uviedol, ani sankcie západných krajín voči Rusku by nemali ohroziť investičné projekty spoločnosti. Odhaduje, že sankcie zasiahnu maximálne tie ložiská, s ktorých rozvojom sa počíta niekedy v budúcnosti.
V rámci sankcií Európska únia zakázala do Ruska vyvážať technológie a zariadenia pre ropný sektor. Ide napríklad o zariadenia na prieskum a produkciu ropy z hlbinných podmorských ložísk, ropy z bridlíc či prieskum a produkciu komodity z ložísk v arktickej oblasti. Spojené štáty pridali k nim aj ďalšie sankcie.
Moskva zareagovala odvetou v podobe zakázania dovozu potravín zo štátov, ktoré na Ruskú federáciu sankcie uvalili. Embargo bude podľa Moskvy v platnosti rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy