MZ začína dialóg s možnými investormi novej nemocnice

Zo 110 oslovených spoločností záujem o projekt novej bratislavskej nemocnice prejavilo 26.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) počas uplynulého mesiaca kontaktovalo prevádzkovateľov nemocníc, developerov i finančných investorov, ktorí by mohli mať záujem o projekt novej bratislavskej nemocnice. Tá by mala byť založená na verejno-súkromnom partnerstve. Rezort sa rozhodol viesť dialóg ešte pred verejným obstarávaním, v ktorom vyberie spoločníka na výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu moderného zdravotníckeho zariadenia. Zaujímajú ho názory možných investorov na nastavenie projektu.

Ako informovala riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková, kontaktovali celkovo 110 spoločností. Tie dostali informačný dokument o projekte. V prípade záujmu mali vyplniť dotazník, ktorý deklaruje, že sa chcú zúčastniť na predkvalifikačných diskusiách. O dotazník požiadalo 26 firiem, podľa riaditeľa Inštitútu pre zdravotnú politiku MZ Ivana Poprockého toto množstvo prekonalo ich očakávania. „Je to pozitívny signál, lebo tento počet poukazuje na značný záujem o projekt. Vychádzame z predpokladu, čím väčší počet partnerov, tým lepšia vyjednávacia pozícia pre ministerstvo,“ uviedol Poprocký.

Najväčší záujem eviduje rezort zdravotníctva z radov developerov (10), nasledujú finančné inštitúcie (7), prevádzkovatelia nemocníc (6) a konzorciá (3). Najviac potenciálnych partnerov pochádza z Francúzska, Rakúska a Slovenska. Celkovo sa prihlásili spoločnosti z dvanástich krajín.

Nezáväzné predkvalifikačné diskusie s možnými investormi pripravuje MZ počas toho týždňa. „Zámerom MZ SR je vytvoriť platformu pre úspešné rokovania a signalizovať partnerom, že Slovensko je pripravené realizovať historicky prvý PPP projekt výstavby nemocnice,“ skonštatovala Čižmáriková. Samotné verejné obstarávanie naplánoval rezort na október.

Nová nemocnica bude okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti slúžiť aj vzdelávaniu a výskumu. Plánovaná je v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Postaviť a prevádzkovať nemocnicu má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Výstavba by sa mala začať počas roka 2016, jej ukončenie sa predpokladá koncom roka 2017. Zvládnuť by mala približne 40 tisíc hospitalizácií ročne s tým, že v nej budú len akútne lôžka.

Súvisiace články

Aktuálne správy