Spolupráca V4 v turizme bolo nadčasové rozhodnutie

Slovensko aj okolité krajiny pochopili, že vzájomná spolupráca zvyšuje ich konkurencieschopnosť v turizme a zviditeľňuje ich ako kvalitné a pre turistov zaujímavé destinácie. Na konferencii v slovinskom Blede o tom prítomných informoval štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko.
„Menšie susedné krajiny si už dnes nekonkurujú, turisti sa totiž skôr rozhodujú, či navštívia určitý región ako konkrétnu krajinu,“ povedal F. Palko. Práve o pozitívnom vývoji cestovného ruchu na Slovensku, ako aj o ďalšom rozvoji turizmu v regióne diskutoval štátny tajomník rezortu dopravy s odborníkmi zo Slovinska, Albánska, Chorvátska aj Bosny a Hercegoviny v slovinskom Blede. Popri tom prezentoval Slovensko ako lákavú destináciu širokej verejnosti.
Ako pozitívny príklad spolupráce v turizme štátny tajomník spomenul V4. Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa dohodli na spoločných marketingových a propagačných aktivitách, a tak mohli dosiahnuť zvýšenie návštevnosti pri nižších finančných nákladoch. Už v minulom roku bol aj vďaka tomu zaznamenaný nárast tak u zahraničných, ako aj u domácich návštevníkov a Slovensko zažilo druhý najúspešnejší rok z pohľadu turizmu vo svojej modernej histórii. Celkovo prišlo vlani na Slovensko 1.669.948 návštevníkov zo zahraničia, čo je medziročne o 9,3 % viac. Najviac zahraničných turistov prišlo vlani z Českej republiky (492.713). Nasledovali turisti z Poľska (167.751) a Nemecka (153.814). Účasť Slovenska na konferenciách v zahraničí potvrdzuje ambíciu tieto čísla aj naďalej zvyšovať.
F. Palko a minister hospodárskeho rozvoja a technológií Slovinskej republiky Metod Dragonja spolu rokovali aj o spolupráci oboch krajín v oblasti cestovného ruchu a vyjadril potešenie, že naša krajina sa teší slovinským turistom, ktorých vlani prišlo na Slovensko o 6,6 %, teda o 930 turistov viac ako v roku 2012.

Informáciu TASR poskytol hovorca MDVRR SR Martin Kóňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy