S opravami turbín chcú SE začať o dva roky

S generálnymi opravami turbín vo Vodnej elektrárni Gabčíkovo (VEG) chcú Slovenské elektrárne (SE) začať o dva roky. „Popri bežnej údržbe pripravujeme aj generálne opravy turbín na Vodnej elektrárni Gabčíkovo. Keďže plán generálnych opráv schválený predchádzajúcim vedením Vodohospodárskej výstavby bol zamietnutý po zmene vedenia v roku 2012, pripravuje sa plán podľa nových požiadaviek. Našim zámerom je začať s generálnymi opravami už v roku 2016,“ uviedli Slovenské elektrárne.

Slovenský dominantný výrobca nechápe kritiku zo strany vlády, ktorá minulý týždeň na svojom rokovaní prijala správu, v ktorej kritizuje elektrárne za to, že ešte stále nepristúpili ku generálnym opravám turbín v gabčíkovskej elektrárni. Podľa Slovenských elektrární sa na vodných elektrárňach vykonávajú generálne opravy turbín raz za 30 rokov. Vodná elektráreň Gabčíkovo bola pritom uvedená do prevádzky v roku 1992. „Celosvetové skúsenosti však hovoria aj o dlhšom prevádzkovaní vodných elektrární bez nutnosti generálnych opráv v prípade kvalitnej priebežnej údržby. Promptnejšie vykonanie generálnych opráv je nutné iba v prípade zistenia závažnej poruchy pri bežnej kontrole alebo pri extrémnej udalosti, akou sú napríklad povodne,“ dodali elektrárne.

V správe o aktuálnom stave prevádzkových vzťahov na Vodnej elektrárni Gabčíkovo, sa okrem iného konštatuje, že môže byť ohrozená bezpečná prevádzka elektrárne, keďže doteraz na nej nebola vykonaná generálna oprava turbín. Slovenské elektrárne takéto tvrdenia rázne odmietajú. „Technický stav elektrárne je neustále kontrolovaný tímom expertov a zodpovedá náročným medzinárodným štandardom, ktoré sú uplatňované pri riadení a prevádzke vodných elektrární skupiny Enel po celom svete. Počas doterajšieho prevádzkovania elektrárne z našej strany od roku 2006 sa nevyskytli žiadne závažné poruchy, či rizikové situácie,“ konštatovali elektrárne.

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov. Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Doteraz je na súdoch podaných v tejto veci celkovo dvanásť súdnych sporov.

Súvisiace články

Aktuálne správy