Priemyselné ceny na Slovensku klesli výraznejšie ako v EÚ

Ceny priemyselných výrobcov klesli v júli medziročne v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 1,3 %, na Slovensku to bolo o 2,9 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v júli oproti júnu oslabili o 0,1 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 0,2 %. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka klesli v eurozóne o 1,1 % a v rámci celej EÚ o 1,3 %. Vyplýva to z odhadov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Priemyselné ceny na Slovensku sa v júli medzimesačne nezmenili. V medziročnom porovnaní však klesli výraznejšie ako v eurozóne aj v celej EÚ, keďže oslabili o 2,9 %. Ide o tretí najväčší pokles v rámci krajín EÚ. Oproti júnu sa ceny priemyselných výrobcov znížili najviac v Belgicku (-0,9 %), v Dánsku (-0,8 %), v Grécku (-0,7 %) a vo Veľkej Británii (-0,6 %). Najväčší medzimesačný nárast evidovali Estónsko (1,7 %) a Cyprus (1,1 %).

Oproti júlu minulého roka ceny priemyselných výrobcov oslabili najviac v Belgicku (-5,7 %), v Litve (-4,8 %) a na Slovensku (-2,9 %). Najväčší nárast cien priemyselných výrobcov evidovali Lotyšsko, Rumunsko a Švédsko (zhodne o 0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy